Friday, October 18, 2013

Cerpen - Ibnu Hibban (part 3)Cerita Kemetot (cerpen la tu)
Tajuk : Ibnu Hibban (Part 3)“Assalamu a’alaikum warahmatullah.” Segera Ibnu Hibban memandang ke arah si empunya suara yang menegurnya. Beliau adalah Hasheem Baihaqi yang merupakan Ketua Pengarah di Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar. Ibnu Hibban tersenyum kelat. Tentu akan berlaku pertengkaran kelak, pada firasatnya. Mana mungkin Hasheem secara kebetulan bertembung dengan Ibnu Hibban di perkarangan pintu sayap kiri bangunan persekutuan.

“Wa ’alaikum salam warahmatullah.” jawabnya sebagai menunaikan kehendak syarak. Matanya tepat merenung lelaki berusia awal 50’an tersebut untuk membaca helah beliau.

“Tuan Qadhi mahu pergi makan tengaharikah?” tanya Hasheem dengan mesra. Bibirnya mengoral senyuman melihatkan riak kecurigaan pada wajah anak muda tersebut. Ibnu Hibban mengangguk.

“Marilah makan dengan saya. Kita tak usah bercakap tentang kerja. Cuma bersembang tentang hal-hal santai sahaja. saya mahu mengenali Tuan Qadhi dengan lebih dekat. Bagaimana? Harapnya Tuan Qadhi tak menolak.” pelawa Hasheem. Ibnu Hibban terdiam. Beliau tahu bahawa lelaki tua ini ingin mencari kelemahan dirinya. Namun ini juga adalah peluang terbaik untuk beliau mengenali siapakah lawannya ini. Selama ini mereka saling mengkritik melalui wakil atau media massa. Ibnu Hibban mengeluarkan telefon selular dari koceknya.

“Assalamu a’laikum, cik Soffeah. Ibnu Hibban sedang bercakap. Saya mahu pergi makan tengahri bersama Tuan Hasheem Baihaqi dari Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar. Jadi saya mungkin lewat masuk ke pejabat. Sila maklumkan kepada staf yang lain. Terima kasih. Ma’assalamah.” Setelah Ibnu Hibban selesai meninggalkan pesan, beliau menyimpan kembali telefonnya di dalam kocek. Beliau kemudian memandang ke arah Hasheem Baihaqi sambil tersenyum dan menganggukkan kepala.

“Sungguh Tuan Qadhi ini sangat berwaspada orangnya! Namun janganlah tuan bimbang kerana saya ini bukanlah askar Hezbollah yang kejam dan jahat. Saya cuma seorang ahli sunni yang tua lagi tak berdaya.” sindir Hasheem.

“Makin tua makin berakal panjang, tak begitu kata pepatah orang-orang lama?” sindir Ibnu Hibban kembali. Hasheem ketawa terbahak-bahak. Ternyata anak muda di hadapannya ini tidak langsung berasa tertekan dan gugup seperti kebanyakan orang.

“Memang kehebatan Tuan Qadhi bukanlah hanya khabar-khabar angin sahaja!” puji Hasheem. Pun begitu beliau menyedari bahawa pujiannya itu tidak memberikan sedikitpun kesan kepada lelaki yang cinta dan takutkan Allah tersebut.

“Kita mahu makan di mana?” tanya Ibnu Hibban. Hasheem senyum.

“Di Kelab Mendonan. Ianya tak jauh dari pejabat kita. Selepas itu kita boleh bersolat berjemaah di sana.” saran Hasheem.

“Mendonan? Bukankah itu kelab milik seorang warga dari Malaysia?” tanya Ibnu Hibban. Hasheem mengangguk.

“Malaysia adalah salah satu rakan niaga terbesar kita. Jadi tak hairanlah ramai rakyatnya yang berminat melabur di sini. Namun setakat ini kerajaan kita hanya membenarkan syarikat yang dimiliki oleh seratus peratus milik orang Islam melabur di sini. Rendang ayam di sana sangat sedap!” perjelas Hasheem yang diakhiri dengan sulaman pujian.

“Baiklah, sekali-sekala bertular selera, apa salahnya!” ujar Ibnu Hibban sebagai isyarat beliau bersetuju dengan saranan Hasheem tadi.

“Mari kita pergi dengan kereta saya.” saran Hasheem pula.

********************************

Beberapa minit kemudian mereka akhirnya tiba di perkarangan Kelab Mendonan. Ibnu Hibban memerhatikan sahaja Hasheem yang menunjukkan kad keahliannya kepada pengawal di situ. Ketua Pengarah Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar itu kemudian memandu masuk ke kawasan parkir yang disediakan khas untuk ahli.

“Tentu mahal untuk menjadi ahli kelab ini.” taakul Ibnu Hibban.

“Mm? Oh, memang feenya tinggi. Namun mereka memberikan keahlian kepada saya tanpa sebarang bayaran. Jadi saya ambil sajalah!” jawab Hasheem seraya ketawa.

“Pada pandangan saya, ianya adalah gula-gula rasuah.” Kata-kata Ibnu Hibban membuatkan Hasheem tersentak. Namun seketika kemudian lelaki tua itu ketawa.

“Setakat ini saya belum pernah menggunakan kuasa saya untuk membuat sesuatu demi kepentingan mereka mahupun pihak lain. Lagipun ia telah diberikan kepada saya tanpa sebarang syarat. Kelab ini dibuka dengan cara mengikut undang-undang kita yang ketat termasuk larangan membawa minuman keras dan makanan yang diharamkan ke sini.” balas Hasheem.

“Saya tak menuduh tuan Hasheem terlibat dalam rasuah. Saya cuma mengatakan bahawa tindakan mereka itu adalah untuk menjadi akrab dengan tuan. Tentu sukar untuk mengambil tindakan pada orang-orang yang akrab dengan kita, bukan? Jadi tidakkah ia dianggap sebagai gula-gula rasuah?” balas Ibnu Hibban kembali. Hasheem terdiam. Namun topik perbualan mereka mati tatkala ternampak begitu banyak kenderaan dari Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar yang diparkir di situ.

“Anak-anak buah tuan Hasheem pun dapat keahlian percumakah?” tanya Ibnu Hibban.

“Tidak...” jawab Hasheem. Dahinya berkerut. Sebaik sahaja keretanya diparkir, beliau dan Ibnu Hibban segera turun dan menuju ke arah kumpulan manusia yang berada di sebuah kafe bernama Kafe Mendonan. Sebaik sahaja menyedari kehadiran Hasheem, beberapa pegawai yang berada di situ memberikan tabik hormat mereka.

“Apa yang dah terjadi?” tanya Hasheem.

“Tuan, kami sedang membuat tangkapan terhadap seorang rakyat Malaysia yang menyeludup masuk arak dan minum di khalayak ramai secara terbuka.” maklum salah seorang pegawai tadi.

“Hmh! Bagus! Bagus! Lihatlah tuan Qadhi, saya tak termakan dengan gula-gula rasuah tersebut.” ujar Hasheem dengan riak berpuas hati.

“Cuma ada satu masalah, tuan.” maklum pegawai itu pula. Belum sempat beliau meneruskan percakapannya, kedengaran suara maki hamun seorang lelaki. Beliau diheret oleh dua orang anggota Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar ke arah Hasheem dan Ibnu Hibban.

“Kurang ajar! Kau tahu tak aku ini seorang Timbalan Menteri! Aku ada imuniti, tahu!” tengkingnya.

“Alamak!” ucap Hasheem. Namun Ibnu Hibban yang sedang memandang ke arahnya menyedari bahawa ini adalah suatu perangkap yang disediakan untuknya tatkala melihat senyuman gembira di bibir lelaki tua tersebut.- Bersambung -

No comments: