Saturday, September 21, 2013

Cerpen : Ibnu Hibban (Part 2)Tajuk : Ibnu Hibban
(Part 2)


“Baiklah, tuan pendakwaraya. Apa yang tuan ingin cakapkan tadi?” tanya Tuan Qadhi tersebut bersama senyuman yang penuh dengan teka-teki. Si pendakwaraya hanya merenung tajam Tuan Qadhi Ibnu Hibban yang sekali lagi mencetuskan kontroversi dengan hukumannya tadi.

“Mengapa Tuan Qadhi melepaskan kedua pasangan berkhalwat tetapi menghukum orang-orang baik yang telah melakukan kerja amal ma’aruf dan nahi mungkar?” pertikai pendakwaraya tersebut yang cuba sedaya-upaya mengawal kemarahannya. Namun getaran tidak sekata pada tonasi suara beliau jelas memberitahu Ibnu Hibban tentang perasaannya yang sebenar.

“Baik? Kerja amal ma’aruf dan nahi mungkar?” tanya Qadhi tersebut kembali.

“Ya! Itulah saya perkatakan tadi!” ujar tuan pendakwaraya dengan nada hampir membentak. Ibnu Hibban ketawa kecil. Beliau kemudian menyebut surah al-Hujurat ayat ke dua belas dalam al-Quran. Buat seketika tuan pendakwaraya tersebut terpegun mendengar pembacaan yang begitu elok dan merdu sekali.

“Wahai orang-orang yang beriman. Jauhi kebanyakan buruk sangka yakni kecurigaan, kerana sebahagian dari buruk sangka itu adalah suatu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang lain dan janganlah kamu mengumpat antara satu sama lain...” terjemah Ibnu Hibban sambil merenung tepat ke arah tuan pendakwaraya.

“Tuan pendakwaraya; nahi mungkar itu bermakna mencegah kemungkaran. Bukannya menyediakan perangkap untuk saudara seagama kita agar kita berasa gembira melihat mereka dihukum. Para petugas dari Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar mempunyai segala peluang untuk mencegah kedua pasangan berkhalwat tersebut dari menyewa bilik hotel dan melakukan maksiat di dalamnya. Namun mereka nampaknya menunggu dan memasang perangkap untuk memastikan kedua pasangan tersebut dihukum. Adakah ini merupakan ruh Islam yang Allah mahukan?” Kali ini tuan pendakwaraya benar-benar kehilangan kata-kata. Beliau menundukkan kepala. Hukuman ke atas para petugas Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar tersebut dikekalkan.

********************************

Beberapa hari kemudian baharulah Ibnu Hibban menjengah masuk ke bilik ketuanya yang dikenali sebagai Maulana Syaukanee. Ketuanya itu mengerutkan dahi sebaik sahaja melihat kelibat Ibnu Hibban yang tersengih-sengih. Pun begitu Syaukanee tetap mempersilakan Qadhi muda tersebut duduk.

“Sudahkah kau menjatuhkan hukuman ke atas pemilik hotel tersebut?” tanyanya dengan nada serius. Ibnu Hibban mengangguk.

“Tahu tak betapa marahnya Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar kerana mereka didenda sebanyak dua ribu Dinar?” tanya Syaukanee pula.

“Itu salah mereka kerana tak mengikut peraturan dan tak mengajar anak-anak buah mereka tentang peraturan yang betul.” tingkah Ibnu Hibban mempertahankan diri.

“Kau tahu tak bahawa kau boleh hanya memberikan amaran kepada jabatan itu dan tak perlu mendenda?” tanya Syaukanee.

“Sejak bila pula Jabatan Kehakiman perlu berasa takut kepada Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar?” tanya Ibnu Hibban pula yang lebih merupakan suatu tempelakan. Syaukanee yang kini berumur genap 75 tahun minggu lepas merenungnya dengan tajam. Namun pemuda di hadapan beliau begitu berani membalas pandangan tajam Ketua Qadhi Jabatan Kehakiman tersebut.

“Kau ini memang sungguh berani.” omel lelaki tua itu.

“Berani terhadap Jabatan Amal Ma’aruf dan Nahi Mungkar atau berani menentang pandangan tajam tuan?” tanya Ibnu Hibban. Syaukanee menggelengkan kepala.

“Dalam sekejap masa kau sudah mencetuskan kemarahan beberapa jabatan dan kementerian. Malah kau kini mendapat perhatian Amirul Mukminin kita.” maklum Syaukanee yang kini memberikan jawapan pada pernyataannya tadi.

“Jadi benarlah mereka sedang mencari jalan untuk memecat saya?” tanya Ibnu Hibban.

“Aku sebenarnya tak pasti. Namun desas-desus tersebut begitu kerap sekali singgah ke telingaku.” jawab Syaukanee.

“Tuan, ingat tak surah ali-‘Imraan ayat 173 tentang kata-kata seorang yang beriman apabila dia dikepung dan diancam oleh orang-orang musyrik?” tanya Ibnu Hibban.

“Hasbunallahi wani’mal wakeel (cukuplah Allah untuk kami dan Dia adalah sebaik-baik Pengurus).” jawab Syaukanee. Ibnu Hibban tersenyum dan bangun untuk meninggalkan ketuanya. Beliau tanpa berkata apa-apa terus bergerak menuju ke arah pintu. Syaukanee hanya merenung pemuda yang keras kepala itu di hadapannya. Namun beliau memang menyedari siapa Ibnu Hibban sebenarnya. Pemuda tersebut pernah terlibat dalam konflik peperangan di Syria sebelum mendapatkan kewarganegaraan di Daulah Maddaniyah. Manusia yang entah berapa ratus kali merenung kematian di depan matanya itu sudah tentu tidak gentar dengan permainan politik orang-orang yang hanya duduk bersenang-lenang di rumah mewah mereka sambil membaca kitab-kitab. Ibnu Hibban yang setiap masa mempelajari al-Quran dan hadis-hadis beberapa minit sebelum menyerang sasaran musuh tentulah tidak sama penghayatannya dengan mereka.

Sesungguhnya Allah telah mengurniakan ingatan yang ajaib untuk Ibnu Hibban kerana beliau dengan mudah menghafal dan mampu berdebat dan mentarjih hukum-hakam syarak dengan begitu baik sekali. Beliau difaqihkan oleh Allah dalam agama serupa dengan seorang tokoh yang alim dalam bidang hadis iaitu Ibnu Hibban yang meninggal dunia pada tahun 354 Hijrah. Kerana itu Amirul Mukminin telah berkenan untuk melantiknya sebagai seorang Qadhi, iaitu jawatan hakim dalam usia sebegitu muda.

Namun dek kerana darah mudanya itu jugalah Ibnu Hibban kini telah bergesel dengan hampir kesemua ‘orang-orang besar’ dalam jabatan kerajaan. Beliau sedikitpun tidak berasa gentar dengan tekanan dan ancaman yang bakal dihadapi. Syaukanee sebenarnya memang mengkagumi sikap hitam dan putih Ibnu Hibban. Beliau yakin pemuda tersebut akan menjadi salah seorang tokoh yang membawa kepada perubahan besar dalam negara tersebut. Namun kini beliau bimbangkan nasib Ibnu Hibban yang mungkin akan dianiaya oleh orang-orang yang memusuhinya.

Syaukanee mendail nombor pada telefon tangan. Beliau menunggu seketika sebelum panggilannya itu bersambut.

“Assalamu ‘alaikum. Apa khabar tuan guru Syaukanee?” sapa orang yang menerima panggilan dengan mesra.

“Wa’alaikum salam warahmatullah, Amirul Mukminin.” balas Syaukanee dengan nada hormat.

“Sudahkah tuan guru berjumpa dan bercakap dengan Ibnu Hibban?” tanya Amirul Mukminin.

“Ya. Baharu sekejap tadi. Nampaknya dia tetap dengan pendiriannya dan enggan berganjak. Saya bimbang beliau akan dianiaya oleh musuh-musuh ciptaannya kelak.” jawab Syaukanee. Amirul Mukimini tertawa.

“Ingat tak surah ali-‘Imraan ayat 170?” tanya Amirul Mukminin. Syaukanee pula ketawa kecil kali ini.

“Bukan 170. Ayat 173. Baharu tadi Ibnu Hibban menyebutnya.” balas Syaukanee. Amirul Mukminin ketawa besar. Mungkin untuk menutup malunya kerana tersilap tadi.

“Kalau begitu, tidak perlu kita bimbangkan akan nasibnya. Dia sendiri telahpun menyerahkan bulat-bulat nasibnya kepada Allah. Tentu Allah akan menjaga dan melindungi hamba yang bertaqwa seperti Ibnu Hibban.” ujar Amirul Mukminin.

“Ya.” balas Syaukanee.

“Saya melantiknya kerana saya berasakan bahawa terlalu ramai manusia berperangai munafik dalam sektor pemerintahan Daulah Maddaniah. Saya sendiri tak berdaya untuk mengekang nafsu mereka pada kuasa dan harta. Saya berharap... saya benar-benar mahu Ibnu Hibban memerangi mereka dengan ketaqwaannya dan membersihkan kepimpinan Daulah Maddaniah daripada manusia-manusia korup ini.” perjelas Amirul Mukminin dengan panjang lebar.

“Kata-kata Amirul Mukminin tadi jelas memaklumkan kepada saya bahawa Ibnu Hibban adalah buah catur yang akan dikorbankan pada bila-bila masa sahaja demi untuk memenangi permainan ini.” Terdiam Amirul Mukminin mendengarkan kata-kata Syaukanee.- Bersambung di Part 3 -


No comments: