Tuesday, June 25, 2013

Cerpen : Orang Yang Ingin Melihat Allah (Part 3 - Akhir)Cerita Kemetot (cerpen la tu)
Tajuk : Orang Yang Ingin Melihat Allah (Part 3 - Akhir)
“Tidak dapat melihat dengan mata kasar tidak bermakna sesuatu benda itu tidak wujud. Itu sebabnya Allah menyuruh kita melihat dan mengkaji ciptaanNya jika ingin merasai kewujudan dan kekuasaanNya.” perjelas Syaikh Hizmeen. Josephine bungkam. Beliau tidak menjangka fakta-fakta saintifik yang selama ini menjadi dogma pegangan hidupnya digunakan oleh Syaikh Hizmeen untuk menjawab persoalan yang dianggap oleh Josephine mustahil untuk dibuktikan.

“Baiklah sekarang berikan saya tapak tangan kiri cik pula.” pinta Syaikh Hizmeen. Josephine yang belum sempat menghadam hujah-hujah bernas ulama tersebut tergamam. Keangkuhannya tadi kini hilang serta-merta. Perasaan takut mulai menjalar di segenap tubuh beliau.

“Cik okey?” tanya Syaikh Hizmeen. Josephine tersentak. Spontan beliau mengangguk laju. Tangan kirinya segera dihulurkan ke arah tokoh ulama itu pula. Syaikh Hizmeen kali ini mendekatkan wajahnya ke arah telapak tangan Josephine pula. Dengan perlahan beliau meniupnya. Kemudian ulama tersebut kembali duduk tegak.

“Apakah yang saya buat tadi?” tanya Syaikh Hizmeen.

“Tuan meniup tapak tangan kiri saya.” jawab Josephine.

“Bagaimana cik tahu saya meniup tapak tangan cik tadi? Saya cuma memuncungkan bibir saja. Saya tak membuat apa-apa bunyi seperti meniup.” pertikai Syaikh Hizmeen.

“Saya dapat rasa angin tiupan yang menyentuh tapak tangan saya.” jawab Josephine. Air mukanya tiba-tiba berubah. Beliau menyedari bahawa jawapannya itu kini akan memerangkapnya.

“Cik mengakui bahawa angin wujud sungguhpun tak dapat melihatnya, bukan?” tanya Syaikh Hizmeen. Josephine terdiam. Namun jelas pada raut wajahnya bahawa beliau mengiyakan kata-kata tokoh ulama itu.

“Cik kata cik terasa tiupan angin menyentuh di tapak tangan cik. Di mana angin itu sekarang?” tanya Syaikh Hizmeen pula. Josephine masih berdiam diri. Beliau keberatan untuk menjawab soalan tersebut yang seolah-olah adalah pantulan soalannya sendiri sebelum ini.

“Adakah angin itu masih berada di tangan cik?” tanya Syaikh Hizmeen. Malu untuk terus berdiam diri, Josephine menggelengkan kepala. Kemudian mengangkat kedua-dua bahunya pula tanda tidak tahu.

“Cik tak tahu di mana angin itu sekarang, bukan?” tanya Syaikh Hizmeen.

“Ya, saya tak tahu.” jawab Josephine dengan perlahan.

“Cik mengakui kewujudan angin itu tetapi tidak tahu di mana ia berada. Maha Suci Allah yang tak mungkin boleh dibandingkan dengan perumpamaan makhluk-makhluknya. Namun untuk memahamkan cik, saya mesti membuat misalan tadi. Allah itu wujud dan berada di tempat yang layak dengan keagunganNya. Angin pun kita tak tahu di mana kedudukannya. Wajarkah kalau kita nak bertanya pula di mana Allah?” tempelak Syaikh Hizmeen dengan lunak sekali. Merah padam muka Josephine. Ternyata beliau benar-benar berasa terpukul dan tewas sama sekali.

“Allahu Akbar! Allahu Akbar!” takbir para hadirin yang menyaksikan kebesaran Allah ‘Azzawajalla yang memusnahkan kebathilan di hadapan mata mereka.

“Tentu cik terkilan bagaimana saya berhujah dengan logik yang dipegang oleh cik sendiri bukan? Ini adalah kerana setiap ilmu yang cik pelajari dan ketahui itu adalah milik Allah. Tentu sahaja milik Allah akan menunjukkan kepada kewujudan Allah akhirnya.” hujah Syaikh Hizmeen pula.

“Jangan bertanya dengan akal manusia yang amat cetek ini bagaimana Allah melihat setiap amalan baik dan buruk kesemua manusia setiap masa. Kalau kita berasakan bahawa kita lebih baik dari seekor semut dari semua segi; maka kita pasti insaf bahawa Allah adalah jauh lebih baik dari kesemua makhluk ciptaanNya. Jadi seseorang Muslim tidak boleh mendahulukan atau menganggap ada makhluk yang lebih baik daripada Allah dari segi apapun; lebih-lebih lagi dalam ketaatan dan ibadah.” penutup kata-kata Syaikh Hizmeen disambut dengan laungan takbir yang semakin lantang di dalam masjid. Syaikh Hizmeen tersenyum sambil menggelengkan kepala. Beliau kemudian meminta agar para hadirin mengawal diri dan tidak lagi mengangkat suara di dalam rumah Allah sepertimana yang telah dilarang dalam hadis sahih Rasulullah SAW.


****************************

Dua bulan kemudian...

“Akhirnya perempuan tak guna itu masih setia dengan fahaman atheisnya!” ujar Dato’ Wan dengan nada kesal. Beliau yang juga merupakan pengerusi masjid dalam peristiwa yang berlaku di antara Syaikh Hizmeen dengan Josephine telah datang bertandang ke Yayasan Abderrahman Auf untuk menemui Syaikh Hizmeen. Ulama tersebut tersenyum.

“Penat saja tuan guru berhujah. Memang dia itu si bodoh sombong!” nista Dato’ Wan lagi. Marah benar nampaknya beliau.

“Abi Thalib adalah bapa saudara yang paling Rasulullah SAW sayangi. Beliau melihat kebenaran Islam setiap hari tetapi akhirnya beliau tetap memilih jalan sebagai orang kafir. Allah ingin memperingatkan manusia bahawa hidayah ini adalah urusan Dia. Kita manusia ini sehebat mana pun berdakwah, adalah cuma alat untuk menyampaikan kebenaran dan petunjuk yang lurus. Akhirnya Allah jualah yang membuka hati manusia dan memberi hidayah untuk beriman kepadaNya. Jika tidak manusia kelak akan menganggap bahawa Rasulullah SAW yang memberikan hidayah dan kemudian akan mengangkatnya ke maqam ketuhanan.” perjelas Syaikh Hizmeen.

“Begitu jugalah halnya dengan para ulama. Mereka tetap manusia biasa dan tak akan dapat memberikan hidayah kepada mana-mana manusia dan jin sekalipun. Hanya Allah yang boleh beri. Jadi manusia janganlah taksub dengan ulama kesayangan mereka hingga meletakkan beliau ke tahap yang tidak sepatutnya.” sambung tokoh ulama itu lagi sebelum mempersilakan tetamunya itu untuk menjamah juadah petang yang dihidangkan untuk mereka berdua. Dato’ Wan tersenyum. Perasaan hormat dan sayangnya kepada Syaikh Hizmeen semakin menebal. Beliau berkira-kira untuk membatalkan projek taman temanya di Kuching dan membina pusat pengkajian tafsir al-Quran dan Hadis pula. Hati ikhlasnya berharap agar ramai tokoh seperti Syaikh Hizmeen ini dilahirkan di Malaysia pada suatu masa nanti.


- Tamat -

No comments: