Thursday, May 16, 2013

MetroPolis Ep 3 Bab 17 - Ahli Baharu (bah. akhir)MetroPolis Episod 3
Bab 17
Ahli Baharu (Bah. Akhir)Dua hari kemudian. Di California, Amerika Sakit...

Superior Grandmaster Raines tersengih dengan gaya angkuh melihatkan dua orang wakil Organisasi yang datang ke kubu Doomrock dengan sebuah pesawat apung yang kecil. Seorang dari mereka turun dari kenderaan tersebut dan maju ke arah Raines yang bersama dengan anak-anak buahnya. Wajah wakil Organisasi tersebut adalah bersih dan sedap dipandang mata. Manakala rakannya pula yang memakai kerudung seperti seorang ahli sihir, mengekori secara santai dari belakang.

“Salam sejahtera kepada yang mahu menerima petunjuk. Nama saya Amru. Di belakang saya adalah tuan saya.” ucap lelaki berwajah manis tersebut. Raines tidak menjawab. Beliau sebaliknya merenung Amru ke atas ke bawah beberapa kali. Nyatalah beliau berniat mahu memperkecilkan lelaki muslim tersebut.

“Adakah kamu ini seorang pendekar Emissary?” tanya Raines.

“Oh, tidak. Saya bukan seorang Emissary. Malah saya bukanlah seorang tentera. Saya adalah penterjemah kepada tuan saya. Ha, dia pula sememangnya seorang Emissary.” maklum Amru dengan ramah-tamah. Raines dan konco-konconya ketawa terbahak-bahak.

“Tahukah kamu bahawa aku adalah seorang pendekar berpangkat Superior Grandmaster? Tarafku ini adalah sama atau melebihi kekuatan dan kehebatan seorang pendekar Emissary?” tanya Raines dengan angkuhnya.

“Ya, tuan saya tahu tentang kehebatan pendekar Superior Grandmaster. Kononnya taraf ini baharu sahaja diwujudkan setelah Maharaja Adaj mencipta mantera Kabbalah yang amat hebat. Kini mungkin Organisasi mampu diancam dengan serius oleh pihak Masonik.” jawab Amru dengan sopan. Sedikitpun beliau tidak beremosi dengan tindak-tanduk Raines tadi.

“Jadi tentunya kamu sedar bahawa kalian berdua tak mungkin akan dapat keluar dari sini hidup-hidup.” ancam Raines. Tiba-tiba tuan Amru yang berpangkat Emissary tersebut bersuara. Amru mengangguk.

“Tuan saya kata beliau ingin melihat sendiri kehebatan pendekar Superior Grandmaster. Jadi itulah sebab beliau datang ke mari.” maklum Amru. Raines dan konco-konconya sekali lagi ketawa.

“Tuan kamu seorang yang amat bodoh. Di sini sahaja terdapat seramai tiga puluh orang pendekar bertaraf Superior Grandmaster dan enam puluh orang Grandmaster. Malangnya nasibmu mendapat tuan sebodoh ini!” maklum Raines. Amru menterjemahkan kata-kata Raines tadi kepada tuannya. Tuannya itu akhirnya menyelak kerudung beliau. Terserlah wajahnya seorang anak muda dalam lingkungan umur dua puluhan. Wajahnya juga amat bersih, namun sinar matanya bagaikan seekor haiwan pemangsa. Beliau tersenyum gembira. Bibirnya kemudian mengorakkan sesuatu kepada Amru.

“Tuan saya memberitahu tadi bahawa dia sememangnya mengetahui akan jumlah pendekar Superior Grandmaster di kubu Doomrock ini. Itulah sebabnya beliau bertandang ke sini. Beliau mahu menguji kuasa Karamahnya ke tahap maksimum.” terjemah Amru. Terangkat kening kanan Raines.

“Bodoh. Memang bodoh. Baiklah, beritahu nama tuanmu sebelum aku bunuh, Amru. Agar dapat kami memaklumkan kepada dunia akan kebodohan pihak Organisasi.” pinta Raines. Amru tidak menjawab. Sebaliknya beliau melonjak ke belakang. Sungguhpun bukan seorang tentera Organisasi, namun ternyata beliau bukanlah sembarangan orang.

“Oh, kau juga mempunyai kuasa Karamah.” taakul Raines.

“Tuan pendekar, nama tuan saya ialah Muhammad Zikrullah. Beliau amat dikenali dengan nama Maharaja Debu Berlian. Kadang-kala orang memanggilnya dengan gelaran Pendekar Abadi!” maklum Amru dengan nada teruja.

*************************************

Pada masa yang sama di Mahkamah Majistret Ipoh, Perak...

Para pemberita terus menyerbu ke arah Erika, Monsson dan ratusan ahli kumpulan mereka sebaik sahaja keluar dari bilik mahkamah. Ternyata pembubaran dan penyerahan diri secara beramai-ramai dua kumpulan samseng yang tersohor di Perak ini menjadi perbualan hangat semenjak peperangan triad. Namun sebenarnya tumpuan para pemberita tersebut bukanlah pada geng Terendak Biru dan Neon Melambai. Sebaliknya mereka ingin mendapatkan ulasan serta komen daripada timbalan pemimpin MetroPolis sendiri iaitu Nazrul.

“Tuan Nazrul, benarkah penyerahan serta pembubaran kumpulan Terendak Biru dan Neon Melambai adalah bersyarat?” tanya salah seorang wartawan dalam hingar-bingar soalan yang singgah di telinga Nazrul. Nazrul yang kurang biasa berinteraksi dengan orang ramai mengetuk-ngetuk mikrofon terlebih dahulu.

“Aaa... salam sejahtera. Untuk jawapan encik tadi... Jawapannya ialah ya. Kedua-dua kumpulan ini bersetuju untuk membubarkan serta menyerah diri dengan syarat hukuman ke atas mereka diringankan oleh pihak mahkamah. Saya telah mengemukakan tawaran mereka kepada Peguam Negara dan Peguam Negara telah bersetuju dengan tawaran tersebut oleh kerana jenayah yang mereka lakukan adalah kecil-kecilan. Tiada rekod jenayah berat yang direkodkan oleh pihak kami mahupun syarikat-syarikat polis yang lain setakat hari ini. Sekian, terima kasih.” perjelas Nazrul dengan panjang lebar. Ternyata beliau dapat mengendalikan soalan tersebut dengan baik sekali sungguhpun nampak kekok dan gelabah.

“Apa komen tuan tentang cadangan Peguam Negara dan arahan pihak mahkamah agar kesemua ahli kumpulan Terendak Biru dan Neon Melambai ini diserapkan dalam MetroPolis?” tanya seorang wartawan yang lain.

“Aaa... terima kasih kerana bertanya. Peguam Negara dan pihak kami telahpun berbincang panjang mengenai hal ini dan kami bersetuju untuk arahan tersebut kerana ianya adalah sebahagian daripada hukuman iaitu kerja-kerja komuniti terhadap masyarakat. Peguam Negara berpandangan bahawa MetroPolis adalah syarikat polis terbaik untuk mengawal selia bekas ahli-ahli kumpulan ini atas rekod baik dan cemerlang kami. Sekian, terima kasih.” jawab Nazrul. Temuramah ini disiarkan secara langsung dan terpapar di skrin-skrin teleholo seluruh negara.

Di suatu sudut yang agak suram, seorang lelaki dalam pertengahan umur merintih dan mengerang kesakitan di sofa malasnya. Tubuhnya becak bermandikan peluh. Namun beliau yang juga sedang menonton siaran langsung temuramah wartawan dengan Nazrul tersebut kelihatan tersenyum. Kemudian ketawa.

“MetroPolis bodoh! Nanti kau tahulah nasibmu! Kalian belum sedar bahawa kalian sedang masuk ke dalam perangkap kami. Haha!” komen lelaki tersebut dengan begitu payah dan jerih sekali. Setelah diamat-amati, ternyata beliau adalah Dato’ Seri Khamal yang merupakan Perdana Menteri Malaysia pada masa kini. Namun beliau yang kini jarang menampilkan diri semenjak insiden kunjungan Emissary Mayhem kelihatan amat sakit dan menderita sekali. Tubuhnya kelihatan diselaputi dengan asap nipis. Dahinya pula kini bercacah dengan tatu bercorak bulatan dengan simbol-simbol kuno yang pelik.

“Kuasa... aku dapat merasakan kuasa di segenap tubuhku...” ujar Dato’ Seri Khamal. Beliau bercakap seorang diri di dalam kamarnya yang gelap dan berselerak tersebut.

“Ya... kuasa ini akan menjadi milikmu! Kau akan mempunyai kuasa yang hebat dan luarbiasa. Kau mampu mengalahkan pendekar Emissary selepas ini, Khamal...” ujar Dato’ Seri Khamal pula. Namun suara yang terpacul dari mulutnya adalah amat berbeza lagi menakutkan.

“Aku tak mahukan pendekar Emissary! Aku... aku mahukan Mayhem!” bentaknya pula yang mana kali ini adalah suaranya yang sebenar.

“Ya... kalau itu yang kau mahukan...” ujar Dato’ Seri Khamal pula dengan suara garau tadi. Seolah-olah beliau kini dirasuk oleh sesuatu. Perdana menteri ini kemudiannya ketawa terbahak-bahak. Semakin lama semakin keras dan lantang. Malah terdapat gabungan suara tawanya bersama suara-suara lain yang juga muncul dari mulutnya.

“Hidup Maharaja Adaj! Hidup Maharaja Adaj! Tuhan yang paling berkuasa!” pekik Dato’ Seri Khamal sekuat-kuat hatinya. Keadaan beliau sememangnya mengerikan dan meremangkan bulu roma.

*************************************

Kubu Doomrock, beberapa jam kemudian...

Raines hanya mampu melutut ke tanah. Seluruh tubuhnya menjadi kaku dan mengeras. Baharulah beliau mengetahui mengapa orang menggelarkan lawannya ini Debu Berlian. Baharulah juga Raines menyedari mengapa ada pula menggelarkan lawannya ini sebagai Pendekar Abadi.

“Nampaknya teknik menyebatikan tubuh manusia dengan molekul kristal pasirku masih belum dapat diatasi. Apa gunanya ilmu sehebat langit dan bumi sekalipun kalau kau tak dapat mencegah molekul kristal yang kau tidak nampak?” tempelak Maharaja Debu Berlian. Tubuh pendekar Organisasi tersebut mengalami kecederaan yang amat parah. Namun cepat sahaja ianya beransur pulih dan daging pada tubuhnya yang bercerai-berai beransur-ansur tumbuh daging yang baharu.

“Sudah hampir lima ratus tahun aku melihatkan perkembangan manusia yang seiring dengan perubahan dunia ini. Engkau tentu terfikir bahawa adalah bosan bila hidup selama itu. Namun sebenarnya aku berasa amat seronok dan teruja. Hidup ini sesungguhnya amat bererti sungguhpun aku akan hidup untuk seribu tahun lagi. Contohnya pada hari ini. Hari ini sememangnya hari yang amat menggembirakan hati.” ceceh Debu Berlian. Raines yang dikakukan dengan kuasa Karamah lawannya hanya mampu ternganga tanpa dapat menguit walau seinci sekalipun. Sebelum ini beliau menjerit dengan penuh sengsara apabila berbillion butir-butir molekul kristal pasir masuk ke dalam tubuhnya melalui liang-liang roma dan mula menyebatikan diri dengan tulang, darah serta dagingnya. Kini beliau tidak mampu bersuara kerana peti suaranya sudah mulai mengeras seperti batu. Nyawa beliau ternyata kini dihujung tanduk. Nasib yang sama turut dialami oleh rakan-rakan seperjuangannya yang kini bagaikan patung-patung hiasan taman.

“Bagus juga kau merakamkan pertarungan kita untuk disiarkan ke seluruh dunia. Nanti seluruh dunia akan dapat melihat bagaimana orang-orang yang angkuh sepertimu dan rakan-rakanmu dihapuskan. Pun begitu, ternyata kekuatan pendekar Superior Grandmaster adalah amat menakutkan. Aku akur pada kehebatan dan ancaman kalian.” ujar Debu Berlian lagi. Di hadapan mereka kelihatan kubu Doomrock yang keseluruhannya terapung di udara bersama jutaan kubik padu meter tanah yang menjadi tapak pada kubu tersebut.

“Apa sangatlah kehebatan kubumu ini jika nak dibandingkan dengan kurniaan Allah kepadaku!” sindir Debu Berlian sebelum mengais-ngais jari-jemari kanannya ke udara. Kubu Doomrock tersebut seolah-olah diterbalikkan dengan tangan ghaib dan kemudian terhempas ke bumi bersama ribuan manusia di dalamnya. Bunyi dentuman dan gegaran yang amat menakutkan bergema di segenap ruang sehingga mencapai sejauh lima kilometer radius. Tubuh Raines yang semakin mengeras retak seribu akibat dihentam dengan kuasa gegaran tadi. Nyawanya melayang serta-merta. Beberapa minit kemudian debu-debu yang melitupi Maharaja Debu Berlian dan arwah Raines mula surut.

“Sudah mati.” omel Debu Berlian. Beliau memandang ke arah kamera perakam robotik yang turut rosak akibat gegaran tadi.

“Sayangnya kalian tak dapat melihat Karamahku ini pula.” ujar Debu Berlian seraya menghalakan telapak kanannya ke arah mayat Raines. Sebaik sahaja beliau menggenggam tangan tersebut, suatu sfera lutsinar muncul di sekeliling mayat lawannya.

“Sembilan skala Richter.” ucap Debu Berlian sebelum membuka kembali genggamannya. Serta-merta tubuh Raines meledak bersama-sama tanah di dalam lingkungan sfera tersebut menjadi debu-debu yang halus.

- Bersambung -

No comments: