Tuesday, April 9, 2013

Siapakah Musuh Kita Sebenarnya?

Teman akrab saya berkata "Kebanyakan musuh kita ialah orang yang kita berprasangka terhadapnya tanpa mengetahui akan hal yang sebenar."

Terdiam saya. Kata-kata tersebut ada kebenarannya. Berapa ramai yang kita telah jadikan musuh hanya semata-mata kerana berlainan bangsa. Berapa ramai yang kita telah jadikan musuh hanya semata-mata kita berasakan kita lebih Islamik daripadanya. Berapa ramai musuh yang kita dapat di Facebook atau Twitter hanya semata-mata kerana mereka berlainan pendirian politik. Berapa ramai pula yang kita musuhi hanya kerana kita mendengar pemberitahuan daripada seseorang yang kita tidak tahu akan agendanya.

Teringat saya pada al-Quran surah al-Maidah ayat ke 8 yang bermaksud :

"Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu itu mendorong kamu untuk tidak melakukan keadilan. Berlakulah adil kerana adil itu lebih dekat kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan"

Wallahu a'lam.

No comments: