Friday, April 5, 2013

Beza agama Islam dengan agama-agama lain

Ada yang kata "Semua agama adalah sama. Semua percaya adanya Tuhan. Semua agama membawa pengikutnya pada kebaikan dan mencegah dari kejahatan." Guru saya kata matlamat agama mungkin sama tetapi antara Islam dan agama lain adalah ketara perbezaannya.

Islam adalah satu-satunya agama yang berpendirian bahawa hanya Allah satu-satunya Tuhan yang kita sembah dan patuh. Tiada wujud tuhan-tuhan kecil untuk membantu Allah seperti agama Buddha dan Hindu. Allah juga tiada tuhan lain yang sama sepertinya seperti anak-anak tuhan dalam fahaman Kristian (Jesus) dan Yahudi (Uzair).

Muslim yang inginkan pengampunan, pertolongan atau rezeki boleh terus minta daripada Allah tanpa sebarang wakil atau bayaran seperti yang dilakukan dalam agama-agama lain. Tidak perlu mengaku dosa di hadapan paderi atau mencederakan diri dengan benda-benda tajam hanya semata-mata mahu menghapuskan dosa. Di hadapan komputer ini sahaja kita boleh berdoa "Ya Allah Yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. Aku banyak berdosa kepadaMu. Aku bertaubat. Ampunilah segala dosa-dosaku." Jika Allah mahu, diampuni olehNya dosa-dosa kita walau seluas langit dan seberat bumi.

Maha Suci Allah yang lebih menyayangi dan mengasihi kita daripada kedua ibubapa kita sendiri. Alhamdulillahi Rabbil 'alamiin.

No comments: