Tuesday, March 12, 2013

Saja-saja 13-03-13

Dua hari lepas kalau tak silap saya tonton berita di tv tentang sekumpulan warga Selangor buat demonstrasi dan nak saman kerajaan negeri.

Saya tak minat nak bela mana-mana parti tapi nak bercerita tentang hal seorang mak cik yang angkat sepanduk bertulis "PKR Selangor munafik dan penipu" lebih kurang bunyinya.

Allah di dalam al-Quran banyak menyebut tentang golongan musyrikin, munafik dan ahlul kitab. Allah mengkategorikan mereka ini sebagai kafir dan kekal di dalam seksaan api neraka.

Rasulullah SAW diriwayatkan dalam sahih Bukhary dan Muslim memberi amaran bahawa sesiapa yang menuduh seseorang Islam itu kafir tanpa bukti yang sah maka si penuduh itu yang menjadi kafir.

Kasihan mak cik itu. Kita berharap agar di atas kecetekan ilmu agamanya maka Allah akan mengampuninya dan tidak menghukumnya sebagai kafir. Jika tidak, terbatallah iman mak cik itu kerana menuduh orang-orang Islam dalam PKR Selangor sebagai munafik. Amal ibadahnya yang terdahulu akan ditolak oleh Allah dan begitulah juga amal ibadahnya yang kini dan akan datang kecuali jika dia bertaubat nasuha.

Berhati-hatilah saudara/saudari sekalian. Saya berpesan pada diri sendiri dan pada anda semua akan jangan begitu mudah menggunakan perkataan 'munafik' sebagai ganti pada perkataan 'menipu'. Lain maksud serta hukumnya. Kita semua memohon perlindungan dengan Allah dari perkara tersebut. Wallahu a'lam

No comments: