Monday, March 18, 2013

Perihal Ghibah

Hang Nadim yang berjasa menghapuskan ikan-ikan todak yang melanggar Siingapura akhirnya menjadi mangsa fitnah dan dibunuh.

Mahsuri dari Langkawi juga menjadi mangsa fitnah dan dibunuh.

Hang Tuah juga menjadi mangsa fitnah yang kemudiannya dijatuhkan hukuman bunuh oleh Sultan.

Sejarah berkali-kali membuktikan bahawa bangsa Melayu adalah bangsa yang cenderung menggunakan fitnah (tohmahan) untuk memusnahkan musuh atau saingannya. Dan saya berasakan amalan fitnah-memfitnah ini sungguhpun dosanya teramat besar, adalah suatu perkara yang dianggap biasa oleh bangsa kita di zaman ini.

Dalam Sahih Bukhari daripada Anas ra berkata (maksudnya) "Sesungguhnya kamu nanti akan mengerjakan amalan yang pada pandangan kamu lebih kecil dari sebutir gandum, sementara kami pada zaman Rasulullah SAW dahulu menganggapnya termasuk dalam sesuatu yang mencelakakan (kamu)"

Dalam Sahih Muslim, Rasulullah SAW melarang 'Ghibah' iaitu apabila seseorang Muslim mengumpat perihal saudaranya berkenaan perkara-perkara yang tidak disukai oleh saudaranya itu sungguhpun umpatan itu adalah benar. Dan jika umpatan itu adalah tidak benar, maka si pengumpat itu adalah seorang pendusta (fasiq).

Dalam Sahih Bukhari dan Muslim, Rasulullah SAW telah memberikan amaran bahawa orang yang suka mengadu-domba (menyebarkan keburukan saudara seagamanya) tidak akan dapat masuk ke syurga.

Saya berpesan kepada saudara/saudari semua dan diri saya sendiri agar tidak terjebak dalam amalan yang membinasakan kita di akhirat kelak. Na'uzubillahi minzaalik. Sesungguhnya saya berlindung dengan Allah dari perbuatan keji ini.

No comments: