Sunday, October 21, 2012

Pesanan Emissary Drakulon


Pesanan Emissary Drakulon
(19-10-12)


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih.

Daripada saya, Muhammad ‘Naar’ Saif atau Emissary Drakulon. Salam sejahtera dan rahmat Allah kepada mereka yang mahu menerima petunjuk.

Amma ba’du.

Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Ibnu Umar RA bahawa Rasulullah SAW bersabda : “Seseorang Muslim adalah saudara Muslimnya yang lain. Dia tidak boleh menzaliminya dan merendahkannya. Barangsiapa yang memenuhi keperluan saudaranya, maka Allah akan memenuhi keperluannya. Barangsiapa yang menghilangkan kesulitan seorang Muslim, maka Allah akan melepaskan kesulitannya kelak pada hari kiamat. Barangsiapa yang menutupi aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya kelak pada hari kiamat.”

Saudara Muslimku yang dikasihi,

Pada masa kini ramai di antara orang Islam yang melupakan pesanan Rasulullah SAW ini dan tidak lagi menganggap orang Muslim seperti saudaranya sendiri. Mereka suka mencari-cari kesalahan seseorang Muslim yang lain, lebih-lebih lagi yang mereka tidak sukai. Sekiranya mereka ternampak akan kesalahan saudara mereka tersebut, maka mereka canangkan kepada orang lain agar dapat menjatuh dan mengaibkan saudara mereka itu. Lebih buruk lagi kadang-kala mereka membuat tohmahan yang tidak benar terhadap saudara mereka itu semata-mata untuk kepuasan nafsu sendiri. Mereka tidak peduli sama ada saudara Muslim mereka itu dan ahli keluarganya disakiti dan porak-peranda kebahagiaannya atau tidak.

Ada pelbagai sebab mengapa terjadinya perkara keji sebegini. Ada di antara orang Islam ini yang dengki melihatkan kelebihan yang ada pada saudara Muslim mereka yang lain. Kelebihan ini termasuklah antaranya kekayaan harta, memegang jawatan yang lebih tinggi dalam masyarakat, hatta disanjungi oleh orang ramai kerana kebaikannya. Ada juga yang sanggup berbuat perkara terkutuk tersebut kerana bergaduh dan bermusuh dengan saudara mereka atas perkara-perkara yang tidak dapat dielakkan.

Namun yang paling buruk sebabnya ialah kerana fahaman politik yang berbeza. Tidak salah seseorang Muslim itu menyokong mana-mana parti politik berdasarkan pendirian masing-masing. Akan tetapi dengan sebab mahu menaikkan imej parti, mereka sanggup berbuat apa sahaja hatta memusnahkan kedudukan dan maruah saudara mereka adalah suatu perbuatan yang tidak boleh diterima. Tidak mengapalah sekiranya kita mahu mengkritik polisi atau pendirian parti lawan kita secara terbuka sama ada melalui media massa atau internet.

Namun kita adalah dilarang oleh Allah dan rasulNya sama sekali untuk menghebahkan keburukan peribadi seseorang tokoh politik itu untuk diketahui oleh orang ramai. Tidak kira sama ada saudara Muslim kita ini seorang peminum arak, sering berzina, tahi judi dan lain-lain yang tidak menjejaskan kepentingan umat Islam seluruhnya. Itu adalah dosa peribadinya dengan Allah. Kalau Allah mahu mengazabnya di akhirat kelak, maka terazablah dia. Kalau Allah mahu mengampunkan seluruh dosa-dosanya itu, sesungguhnya Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Pengasih.

Malah lebih buruk lagi ada di antara kita yang menyeret ahli keluarga saudara Muslim kita untuk menjatuhkannya. Dengan begitu bersahaja ada di antara kita yang menghebahkan bahawa isteri si fulan ini berzina dengan si fulan hingga melahirkan anak luar nikah. Ataupun menantu si fulan ini adalah penjenayah yang kini diburu oleh pihak berkuasa. Perkara ini adalah jelas tiada kena-mengena dengan kepentingan umat Islam dan jangan pula kita membuat alasan bahawa keaiban seperti ini perlu didedahkan kerana tokoh-tokoh politik seperti ini akan memusnahkan umat Islam. Kita semua tidak terlepas dari melakukan dosa dan perkara-perkara yang keji. Dengan sifat Allah yang Ar-Rahman sahaja maka terlindunglah aib kita dari diketahui oleh orang lain. Jika Allah memperlihatkan keaiban setiap manusia di dunia ini kepada orang lain, maka kita tak mampu lagi untuk menunjukkan wajah kita kepada orang ramai. Jadi jika Allah telah menutup keaiban seseorang Muslim itu, mengapa pula kita sebagai hambaNya yang hina lagi lemah ini mahu membuka keaiban saudara kita pula?

Ingatlah akan amaran Allah AWJ dalam Surah An-Nur ayat ke 19 yang bermaksud : “ Sesungguhnya orang ingin agar (berita) yang amat keji itu tersiar di kalangan orang yang beriman, bagi mereka azab yang pedih di dunia dan di akhirat...”

A’uzubillahi minzaalik. Janganlah kita membuat perkara-perkara seperti di atas kerana seolah-olah kita meminta agar Allah mengazab kita di dunia ini dan di akhirat kelak. Wallahu a’lam.

Yang paling keji sekali ialah sikap seseorang Muslim yang membuat tohmahan palsu ke atas saudara Muslimnya atau menghina ciptaan dan ketentuan Allah terhadap saudara kita itu. Tohmahan palsu atau dikenali sebagai fitnah di kalangan masyarakat Melayu adalah suatu dosa yang amat besar. Namun dalam masyarakat Melayu, ianya menjadi mainan di hujung lidah atau di hujung jari sahaja (bagi yang menulis) seolah-olah ianya adalah suatu dosa yang kecil.

Dalam Sahih Bukhari, Anas RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda : “Sesungguhnya kamu nanti akan mengerjakan amalan (kebiasaan) yang dalam pandangan kamu lebih kecil dari butiran gandum, sedangkan kami pada zaman Rasulullah SAW dahulu menganggapnya termasuk sesuatu yang mencelakakan.” Begitu mudah antara kita yang menuduh saudara kita berzina sedangkan kita tidak membawakan bukti seperti yang diwajibkan dalam syarak. Orang-orang sebegini pasti akan menerima azab Allah yang amat dahsyat sekiranya dosanya itu masih berkekalan hingga di padang mahsyar kelak. Na’uzubillah.

Ada antara kita yang menghina ciptaan dan ketentuan Allah kepada saudara kita. Maka keluarlah kata-kata nista terhadap lawan politik kita seperti hidungnya yang besar bagaikan terowong dan belajar setakat Darjah 6 sahaja sudah diangkat menjadi pemimpin. Bentuk fizikal seseorang itu Allah yang ciptakan. Dengan mudah kita mencerca dan memperlekehkan ciptaan Allah itu. Tidakkah ini dianggap menghina Allah? Tahap akademik seseorang adalah ketentuan dari Allah AWJ. Namun ilmu itu adalah kurniaan dariNya. Rasulullah SAW adalah seorang yang ummi dan tidak memperolehi sebarang ijazah akademik. Adakah kita mahu mempertikaikan dan memperlekehkan Baginda sebagai seorang Rasul Allah?

Saudara Muslimku yang dikasihi,

Akhir kata berhentilah dari terus-menerus melakukan kezaliman dan penganiayaan terhadap saudara Muslim kita hanya kerana fahaman politik yang berbeza. Di alam barzakh kelak, ketika malaikat Mungkar dan Nakir bertanya kepada kita : “Siapakah saudaramu?”, bolehkah kita menjawab “saudaraku adalah orang-orang Islam” sedangkan ketika hidup dunia kita banyak memfitnah, membuka keaiban dan memberi mudarat kepada saudara Muslim kita? Wallahu a’lam.

Wassalam.

No comments: