Sunday, October 21, 2012

MetroPolis Episod 3 - Bab 13


MetroPolis Episod 3
Bab 13
Bibit-bibit Perpecahan (Bah. 6)
Beberapa hari kemudian...

Enbi termenung dengan wajah yang amat suram. Perasaan tersebut biasa menghiasi wajahnya ketikamana Catherine koma di hospital untuk beberapa bulan. Emosi tersebut sekali mengiringinya tatkala beliau mendapati bahawa Catherine berada di ambang maut baharu-baharu ini. Kini kesuraman tersebut kembali menghurunginya atas perihal yang dimaklumkan kepadanya semalam. Lamunan Enbi tersentak tatkala bahunya ditepuk dengan lunak.

“Enbi, makanlah sup ayam ni.” pinta Catherine. Enbi kini berada di rumah ibu bapa sahabatnya itu. Sudah dua hari Catherine tidak berkunjung ke balai MatroPolis. Melihatkan sahaja keadaan sahabatnya itu, Enbi sudah dapat menelah akan tahap kesihatannya.

“Makanlah.” pujuk Catherine dengan lembut. Enbi menyambut mangkuk sup di tangan Catherine dengan senyuman yang dipaksa-paksa.

“Mana yang lain?” tanya Enbi sambil memandang sekeliling.

“Mereka semuanya bercuti ke Hong Kong.” maklum Catherine. Enbi mengangguk-angguk.

“Kau sudah dua hari tak datang ke balai.” ujar Enbi pula. Catherine agak tersentak. Namun beliau dengan perlahan mengangguk dan tersenyum.

“Kau sihat, Cat?” tanya Enbi pula.

“Hm. Saya semakin pulih.” jawab Catherine. Jelas nada jawapannya adalah di antara yakin dan tidak.

“Kau kembali memakai tongkat.” komen Enbi. Berubah air muka Catherine mendengarkan kata-kata tersebut. Beliau langsung terdiam. Enbi mengeluh panjang melihatkan reaksi sahabatnya itu.

“Kesihatanmu makin merosot, bukan? Orang yang jahil seperti aku pun tahu.” rungut Enbi. Walhal beliau mahu menyembunyikan perihal maklumat yang diperolehinya di Hospital Ibnu Sinna tempohari.

“Saya okey, Enbi.” pertahan Catherine yang kini duduk di sebelahnya. Enbi tersenyum kelat. Beliau meletakkan mangkuk sup ayam di atas meja. Kemudian diseluk poket seluarnya untuk mengeluarkan sesuatu.

“Dompet. Nak buat apa?” tanya Catherine. Enbi tidak menjawab. Sebaliknya beliau mengeluarkan sekeping not satu ringgit yang telah hanya tinggal separuh.

“Enbi.” ujar Catherine. Nada dan wajahnya berubah dengan rasa gusar.

“Ini ialah tanda perjanjianmu padaku. Lihat, masih ada cop mohor darahmu, Cat. Kau bersumpah untuk lakukan apa saja yang kau mampu jika aku minta.” Enbi terdiam sebentar seraya memandang tepat ke arah Catherine. Ingatan mereka berdua terlontar seketika pada zaman remaja. Ketika melawat Catherine yang agak teruk dibelasah oleh kumpulan samseng yang pada asalnya membelasah Enbi, Catherine telah membuat perjanjian tersebut. Gadis itu cukup arif dengan perangai sahabatnya yang ego untuk meminta bantuan walaupun tidak berkemampuan. Jadi itulah satu-satunya cara untuk membantu Enbi di samping dapat menjaga egonya.

“Sekarang aku menggunakan kuasa akujanjimu dan meminta kau mematuhinya. Adakah kau akan mematuhi apa yang kau telah bersumpah dengan darahmu ini? Ataupun kau hanya bercakap besar dan mengarut sahaja pada ketika itu.” persoal Enbi dengan ungkapan yang memancing perasaan Catherine. Buat seketika wujud perasaan hening di antara mereka berdua.

“Saya tak boleh menerima cinta awak, Enbi.” maklum Catherine yang akhirnya memecahkan kesunyian tersebut.

“Aku tahu. Aku cuma mahu kau turuti permintaanku tanpa bertanya itu dan ini. Boleh?” pinta Enbi. Catherine hanya mendiamkan diri sedangkan matanya tajam merenung ke arah sahabatnya itu. Bukannya dia tidak tahu tentang Enbi yang penuh dengan tipu helah tersebut.

“Percayalah padaku.” pinta Enbi dengan nada hampir merayu. Catherine mengeluh kecil. Kepalanya diangguk-angguk.

“Baiklah. Saya akur dengan akujanji saya. Apa yang Enbi mahu saya buat?” tanya Catherine dengan nada agak gusar. Enbi tersengih.

“Kahwin denganku, Cat!” balas Enbi.

“Enbi...” balas Catherine kembali dengan nada geram. Enbi ketawa terbahak-bahak.

“Aku bergurau sikit pun tak bolehkah? Dulu kau yang selalu merungut tentang sikapku yang serius dan tak mahu bergurau.” ujar Enbi memulang paku buah kerasnya. Catherine tersenyum. Jari-jemarinya pantas mencakup bahu kanan Enbi dan mencubitnya. Namun cubitan tersebut agak lemah bagi seorang pakar seni mempertahankan diri sepertinya.

“Cat, aku tahu bahawa kau dalam keadaan bahaya. Jadi aku telah meminta pertolongan dari seseorang untuk merawatmu.”

“Macam mana Enbi tahu tentang keadaan saya?” pangkas Catherine dengan pertanyaan curiga.

“Kan kau dah bersetuju untuk tidak bertanya itu dan ini?” balas Enbi dengan nada agak geram.

“Sekurang-kurangnya saya berhak untuk tahu kerana ia membabitkan diri saya.” balas Catherine pula. Enbi merengus.

“Kau dah janji, Cat! Kau dah janji!” ujar Enbi dengan nada kesal. Buat seketika mereka terdiam. Tiba-tiba Enbi meletakkan keratan not seringgit tadi di atas riba Catherine. Beliau dengan wajah mencuka terus bangun dan mengorak langkah pergi. Catherine agak tergamam kerana tidak menjangkakan perbuatan sahabatnya itu.

“Enbi! Tunggu Enbi!” seru Catherine dengan nada berteriak. Langkah Enbi mati buat seketika.

“Adakah kau benar-benar inginkan kematian, Cat?” tanya Enbi dalam keadaan masih membelakangi Catherine. Pertanyaan tersebut benar-benar membuatkan gadis tersebut tersentak emosinya. Catherine terdiam buat seketika. Air matanya mulai bergenang dan menitis keluar dari mata. Esakan kecilnya mulai kedengaran.

“Saya tak mahu mati, Enbi. Saya mahu bersama-sama dengan awak selama-lamanya.” maklum Catherine dalam esak tangisnya. Tangisan beliau benar-benar meruntun hati Enbi sehinggakan sahabatnya itu berpaling kembali dan mendapatkan Catherine. Beliau kembali duduk di sebelah gadis kesayangannya itu.

“Saya pun mahu kita hidup bersama selama-lamanya. Saya mahu kita bersama dalam majlis perkahwinan kita yang hebat dan meriah. Saya mahu menarik nafas teruja melihat awak memakai gaun pengantin yang cantik dan mahal.” ujar Enbi yang kini melunakkan kata-kata dan ayat gantinama dirinya.

“Saya juga mahu melihat keadaan awak yang tidur dengan lena dan tenang di sisi saya setiap malam. Atau mungkin juga sebenarnya mahu awak mendengar dengkuran saya yang kuat dan hodoh setiap malam.” ujar Enbi lagi. Catherine kali ini ketawa dengan kata-kata terakhir sahabatnya itu. Kesedihannya tadi kini telah terhapus sama sekali.

“Memang dengkuran Enbi buruk dan lantang.” balas Catherine mengiyakannya.

“Saya mahu kita menjaga anak-anak kita bersama dan melihat mereka membesar di hadapan mata kita. Saya mahu tujuh orang anak.” maklum Enbi.

“Enbi ingat saya ini kucingkah?” pangkas Catherine dengan nada yang agak geram. Enbi ketawa.

“Tiga orang. Saya mahu tiga orang anak. Boleh?” tanya Enbi. Catherine kali ini tertunduk malu.

“Saya mahu anak-anak kita semuanya macam awak, Catherine. Seorang yang cantik, baik dan sangat bertanggungjawab pada keluarganya.” ujar Enbi lagi.

“Dan kebijaksanaan, sikap cekal dan berpendirian teguh macam papa mereka.” sambung Catherine pula. Enbi mengangguk. Bibirnya mengorakkan senyuman.

“Enbi...” seru Catherine perlahan.

“Ya?” balas Enbi.

“Saya suka cara Enbi bercakap tadi. Tak lagi menggunakan ‘aku’ dan ‘kau’. Bolehkah Enbi berjanji untuk terus bercakap begini selepas ini?” pinta Catherine.

“Boleh! Dengan syarat awak mesti menjadi isteri saya.” balas Enbi. Catherine tersenyum malu lantas mendakap tubuh sahabatnya itu dengan erat.

“Tadi awak kata awak bergurau saja.” sindir Catherine. Mereka berdua sama-sama ketawa.

*****************************************************

Dua hari kemudian. Di kubu Masonik cawangan Carolina Utara.

Yoseph menarik nafas panjang-panjang. Senario di hadapannya ternyata telah berjaya menyentakkan perasaan beliau. Kubu kebal di bawah jagaan Mejar Larry Roosevelt kini telah menjadi seperti dilanda oleh burung Garuda. Setiap inci bangunan-bangunan serta kenderaan-kenderaan perang dipenuhi dengan lubang pelbagai saiz. Begitu juga nasibnya dengan kesemua tentera yang dibunuh. Sungguhpun digabungkan dengan kejuruteraan biogenetik, mereka tetap berjaya ditewaskan dengan begitu mudah sekali. Yoseph yang sebelum ini pernah menyiasat tentang tahap kekuatan Emissary Mayhem di Beijing, China hanya melihat sahaja puluhan tubuh tentera Masonik yang menggeliang-liuk seperti ulat buah. Tanpa kepala, tubuh-tubuh kebal tidak mati ini tak ubah seperti mayat juga. Persoalannya, di manakah kepala-kepala ratusan tentera di kubu ini? Malah Yoseph setakat ini tidak berjaya menemui serpihan-serpihan hasil dari lubang-lubang yang dibuat oleh senjata musuh. Seolah-olah ianya telah lenyap begitu sahaja. Yoseph mengorakkan langkah menuju ke arah balai utama kubu tersebut. Di situlah terbujurnya mayat Mejar Larry bersama belasan orang pengawalnya.

“Berani betul pihak Organisasi memasuki kawasan ini dan mencuba senjata mereka di sini.” Tiba-tiba kedengaran suatu suara di belakang Yoseph. Saintis tersebut segera memalingkan tubuhnya ke arah suara itu. Ia milik Grandmaster Elisabeth, yang kini ditugaskan sebagai pegawal peribadi saintis tersohor tersebut.

“Senjata...” ujar Yoseph dengan perlahan. Namun jelas kedengaran di telinga Elisabeth.

“Apa yang tuan Yoseph musykilkan?” tanya wanita tersebut.

“Senjata apa yang cukup kecil tapi cukup berkuasa untuk dibawa masuk ke dalam tanpa disedari?” soal Yoseph dengan nada curiga.

“Dibawa masuk tanpa disedari?” tanya Elisabeth. Yoseph mengangguk.

“Serangan ini semuanya berlaku dari dalam. Ini bermakna pihak musuh telah menyelinap terlebih dahulu ke dalam sebelum membuat serangan mengejut.” taakul Yoseph dengan tepat sesuai dengan kelayakannya sebagai seorang saintis di bahagian forensik.

“Senjata ini adalah yang sama seperti digunakan di Chile sebelum ini yang telah mengorbankan nyawa Grandmaster Nikolas Rothschild. Cuma bezanya di Chile, pelbagai jenis kerosakan yang dipercayai dilakukan oleh senjata yang berbeza-beza termasuk jenis api yang membunuh Nikolas. Tetapi di sini pula, hanya satu jenis yang digunakan. Malah kerosakannya adalah agak membabi-buta ketika menyerang bangunan dan kenderaan perang. Namun serangan ke atas tentera pula dilakukan dengan tepat dan berkemahiran tinggi seperti di Chile. Seolah-olah si pelakunya menjalankan ujikaji ke atas senjatanya.” taakul Yoseph lagi.

“Senjata apakah yang sebegini hebat? Dan siapakah penyerangnya?” tanya Elisabeth. Yoseph tersenyum.

“Siapakah lagi penyerang dengan senjata yang amat hebat kalau bukan pendekar Emissary?” jawabnya.

“Emissary? Dengan tahap kemusnahan sebegini, ini adalah perbuatan pendekar Emissary berkelas  maharaja. Dalam rekod rahsia kita, tiada pendekar Emissary kelas maharaja yang mempunyai kuasa sebegini.” pertikai Elisabeth.

“Jangan menyempitkan pemikiranmu, Elisa. Ingat tak ketikamana kita membuat pemeriksaan di lokasi pertempuran di antara Emissary Mayhem dan tuanku Adaj?” Elisabeth hanya mampu mengangguk.

“Tidak ada sedikitpun kesan elektrik statik di tempat tersebut.” jawab Elisabeth.

“Hm, benar. Setahu kita, Mayhem adalah pendekar yang menggunakan kuasa elektrik tahap tinggi untuk memusnahkan musuh-musuhnya. Namun aku sekarang tertanya-tanya sama ada beliau mempunyai kuasa Karamah tenaga elektrik... atau mungkin sebenarnya beliau memiliki kuasa Karamah lain yang mampu menjanakan tenaga elektrik statik.” perjelas Yoseph.

“Saya tak faham.” omel Elisabeth.

“Petir adalah sejenis elektrik statik. Petir muncul dari awan. Bagaimana awan yang ringan dan lembut boleh menghasilkan kuasa yang begitu menakutkan?” tanya Yoseph. Kali ini Elisabeth dapat menangkap maksud saintis tersohor tersebut.

“Ini bermakna kuasa petir Mayhem adalah kuasa sampingan yang dihasilkan oleh kuasa Karamah sebenar beliau. Kuasa Karamah Mayhem yang sebenar mampu menghasilkan kuasa-kuasa lain yang lebih menakutkan.” taakul Elisabeth. Yoseph mengangguk.

“Jadi adakah ini adalah hasil dari kuasa Emissary Mayhem?” tanya wanita tersebut. Yoseph mengangkat kedua bahunya tanda tidak pasti.

“Mungkin ini hasil karya Mayhem. Mungkin juga pendekar Emissary bertaraf maharaja yang lain. Mereka tidak digelar sebagai pendekar berkelas maharaja hanya untuk menakutkan kita semata-mata.” jawapan Yoseph membuatkan Elisabeth menelan air liur gementarnya.

- Bersambung -

No comments: