Friday, July 22, 2011

MetroPolis Episod 2 - Bab 26

MetroPolis Episod 2

Bab 26

Permainan Emosi


Seminggu kemudian...


“Assalamu’alaikum Warahmatullah. Windblade, kau dengar tak? Hello? Hello?”


Emissary Mayhem alias Maharaja Naga Petir tidak menghiraukan beberapa orang lelaki yang mundar-mandir ke sana-sini seolah-olah mencari sesuatu. Beliau betul-betul berada di atas mereka atau lebih spesifik lagi di atas bumbung sebuah pejabat lima tingkat. Mayhem dari tadi duduk bertenggek di atas bumbung tersebut tetapi tidak begitu mengawasi mereka. Beliau lebih menumpukan perhatian pada alat komunikasi di tangannya.


“Windblade, aku tahu bahawa kau sengaja enggan menjawab panggilanku. Berapa lama lagi kau mahu bermain-main begini?” ujar Mayhem lagi. Air mukanya masih tenang dan ceria seperti tadi. Senyuman masih meniti di bibir. Alat komunikasi tersebut masih membisu.


“Baiklah, apa kata kalau aku bunuh sahaja anggota-anggota polis yang sedang mencariku sekarang? Pasti lokasiku sekarang ini akan menjadi meriah. Beberapa buah kenderaan polis akan datang. Aku akan musnahkan mereka juga untuk menjadi lebih meriah lagi. Bagaimana?” tanya Mayhem. Emissary Windblade masih enggan juga membalas kata-kata tadi. Rupa-rupa sekumpulan lelaki yang mencarinya tadi adalah anggota-anggota polis dari SPMB.


“Tal Kushaini juga nampaknya sedang mencariku. Tentu kau yang menyuruhnya untuk memantauku. Apa kata kalau aku pula pergi mencari dia dan mematahkan kakinya supaya tidak ke hulu ke hilir mencariku lagi? Bagaimana Windblade?” tanya Mayhem. Matanya membulat dengan perasaan teruja. Namun provokasinya itu masih tidak memberikan sebarang kesan drastik. Alat komunikasinya masih membisu.


“Kejamnya kau ini Windblade. Adakah agendamu itu lebih penting daripada nyawa manusia?” tempelak Mayhem. Kemudian beliau tertawa kecil. Gembira hatinya kerana dapat mengenakan Maharaja Pemancung Angin hanya dengan kata-kata sahaja. Tiada sebarang balasan dari alat komunikasi tersebut. Mungkinkah Windblade sebenarnya benar-benar tidak dapat dihubungi? Mayhem tiba-tiba bangun. Beliau kini tegak berdiri dengan mata tajam merenung ke arah anggota-anggota polis yang masih mencarinya.


“Baiklah! Oleh kerana kau suka benar bermain dengan nasib manusia, apa kata kalau aku pula mempermainkan permainanmu itu? Tengoklah sama ada kau boleh tersenyum lagi atau tidak.” ujar Mayhem.


“Krk!” alat komunikasi tersebut akhirnya berbunyi. Mayhem ketawa. Akhirnya beliau berjaya. Salah seorang anggota polis tadi segera mendongak ke atas. Beliau terdengar bunyi orang ketawa tadi. Namun Mayhem telahpun lesap daripada pandangan.


******************************************


Pada masa yang sama di Balai MetroPolis...


“Tujuan aku memanggil kamu semua untuk bermesyuarat ini adalah untuk meminta pandangan kalian semua tentang mendapatkan permit senjata api untuk kita semua.” Kata-kata Enbi itu tadi menimbulkan pelbagai reaksi di kalangan anggotanya. Lebih-lebih lagi Nazrul.


“Itu adalah cadangan yang beremosi, bang ngah.” tegur Nazrul.


“Itulah sebabnya aku meminta pandangan kalian.” balas Enbi. Gaya suaranya masih seperti tadi. Mendatar dan dingin. Ternyata beliau masih belum pulih daripada insiden diserang oleh Algojo Tiga Elemen lagi.


“Enbi, adakah awak akan membalas dendam bila berjaya mendapatkan permit senjata api kelak?” tanya Ganshamdass.


“Ya.” jawab Enbi. Dass menggelengkan kepala.


“Pistol di tangan seorang yang ingin membalas dendam adalah sangat berbahaya. Ia pasti akan menyebabkan ramai orang yang tak berdosa sengsara. Lebih-lebih lagi orang yang rapat dan penting dalam hidup kita.” nasihat Dass. Enbi menumbuk meja dan bingkas berdiri.


“Habis itu, kau nak kita buat apa, hah? Mendiamkan diri dan membiarkan sahaja kecelakaan ke atas Catherine tanpa sebarang pembelaan? Itukah maksud kau, hah?” jerkah Enbi. Ternyata beliau seratus-peratus dikawal oleh emosi dan bukannya fikiran rasional.


“Enbi, adakah kau fikir Catherine akan bersetuju dengan caramu ini?” tanya Nicol. Kata-kata Nicol membuatkan darah Enbi menyirap. Pantas beliau mencapai penanya dan melemparkannya ke arah Nicol. Nicol hanya mampu melindungi wajah dengan kedua lengannya. Pena tersebut mengenai dadanya.


“Kau anak orang kaya yang hanya suka bermain-main boleh memahamikah apa yang aku lalui selama ini? Kau boleh fahamkah apa yang aku dan Cat lalui selama ini? Kau pernahkah mengalami penderitaan seperti kami? Kalau tak tahu, tutup saja mulut bodoh kau itu!” tengking Enbi. Nicol tidak menjawab pertanyaan-pertanyaan tersebut. Sebaliknya beliau mencapai sebuah alat teleholo dan melemparkannya pula ke arah Enbi. Mujurlah Enbi berjaya mengelakkannya. Alat teleholo tersebut jatuh terhempas ke lantai. Pasti sahaja tidak akan dapat digunakan lagi.


“Nicol...” ujar Nazrul. Beliau benar-benar terperanjat dengan reaksi wanita tersebut. Begitu juga dengan Enbi. Muka Nicol merah padam. Air matanya bergenang.


“Kau ini budak kecilkah? Kau ingat kau seorang sahaja yang melalui penderitaan dalam hidup? Kau ingat dalam dunia ini tak ada orang yang lebih menderita daripada kaukah? Kaulah yang bodoh! Jumud! Fikiran sempit! Kalau beginilah sikapmu, pasti ada di antara kami yang tercedera dan mungkin terbunuh selepas ini. Aku tak ingin hilang nyawa semata-mata nak memenuhi kemahuanmu untuk membalas dendam. Kau boleh pergi mampus!” Setelah meluahkan isi hatinya, Nicol terus bergegas keluar.


“Nicol!” panggil Nazrul. Beliau segera bergegas mengikuti Nicol dari belakang. Ternyata beliau juga tidak bersetuju dengan sikap Enbi tadi. Akhirnya dua orang telah meninggalkan bilik mesyuarat tersebut. Buat seketika baki ahli mesyuarat yang masih ada hanya mendiamkan diri. Remy dari tadi tidak berkata apa-apa. Pemikiran Enbi sekarang adalah serupa dengan pemikirannya ketika anak-anak buahnya mati dibunuh oleh Algojo Tiga Elemen. Manakala kata-kata Ganshamdass dan Nicol pula adalah kebenaran yang menghiris-hiris hatinya.


“Terawez, apa pendapatmu pula?” tanya Enbi dengan nada yang kembali mengendur.


“Ketika saya dapat membalas dendam untuk guru-guru saya, saya berasa sangat puas. Tapi ianya hanya seketika. Tindakan saya itu membuatkan dojo saya ditutup atas perintah mahkamah dan pendaftaran persatuan kami telah dibatalkan. Begitu ramai orang yang telah saya cederakan. Ahli keluarga mereka terpaksa bergolok gadai mencari wang untuk belanja perubatan serta rawatan. Tuan, saya langsung tidak berasa gembira dan berpuas hati. Malah saya berasa sangat menyesal dan bersalah dengan mereka semua. Itu sebabnya saya mengakui kesalahan-kesalahan saya dan menerima hukuman penjara. Namun ianya masih tidak berjaya meredakan perasaan tersebut.” jawab Terawez dengan panjang lebar. Enbi bungkam. Selain daripada Red Wigwam yang kini sedang menjaga Catherine di hospital, Terawez adalah orang yang boleh diharapkan untuk memberikan nasihat serta buah pandangan. Akhirnya Enbi mengalihkan pandangan ke arah satu-satunya manusia yang diyakini akan menyokongnya.


“Remy?” tanya Enbi. Remy yang dari tadi menundukkan wajah berasa tersentak. Beliau mengangkat pandangannya ke arah Enbi.


“Apa pula katamu?” tanya Enbi. Remy terdiam seketika. Beliau memandang ke sana sini seolah-olah mencari kata-kata yang sesuai untuk diungkapkan. Akhirnya matanya kembali tertancap ke arah Enbi.


“Maafkan aku, Enbi. Aku kali ini terpaksa bersetuju dengan mereka semua. Aku juga telah melalui pengalaman seperti Terawez dan ianya menyebabkan orang-orang yang aku sayangi mengalami penderitaan yang tak terhingga. Maafkan aku, Enbi. Maaf...” ujar Remy dan segera menundukkan wajahnya kembali. Beliau memejamkan matanya rapat-rapat dengan harapan air matanya tidak mengalir keluar.


******************************************

Tiga hari kemudian...


“Cat, adakah aku ini salah kerana ingin menuntut bela untukmu?” tanya Enbi dengan lembut seraya menggosok-gosok jari-jemari Catherine. Gadis tersebut masih terlantar di katil Hospital Ibnu-Sinna dalam keadaan koma. Namun keadaan beliau adalah jauh lebih baik dari sebelum ini. Atas cadangan Ganshamdass, semua anggota MetroPolis bergilir-gilir menjaga bilik wad Catherine demi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini. Telah beratus ribu ringgit Enbi habiskan demi untuk rawatan serta penginapan sahabat baiknya itu. Bukan. Bukan sahabat baik. Catherine adalah orang yang amat dicintai oleh Enbi. Tiba-tiba pintu bilik VIP dikuak. Muncullah Ren Fairuz dengan senyuman.


“Assalamu’alaikum Warahmatullah, Enbi.” sapa Ren Fairuz dengan mesra. Beliau adalah orang yang terakhir datang semasa Catherine mula-mula dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi. Namun Ren Fairuz kemudiannya banyak meluangkan masa untuk merawat Catherine dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran. Enbi tidak pasti sejauh manakah alunan suara merdu ayat-ayat Al-Quran tersebut boleh membantu Catherine. Apa yang pasti jiwanya yang amat kacau serta bercelaru menjadi amat tenang tatkala mendengarnya.


“Wa’alaikumussalam. Ustaz datang nak membacakan ayat-ayat Syafik, ya?” tanya Enbi dengan nada yang agak ceria. Ren Fairuz telahpun melabuhkan punggung di atas sebuah kerusi empuk di bilik wad tersebut.


“Bukan Syafik. Syifa’. Ianya beberapa potong ayat-ayat Al-Quran yang mempunyai mukjizat untuk menyembuhkan penyakit.” perjelas Ren Fairuz dengan lembut. Beliau berasa amat kasihan melihatkan keadaan Enbi yang kini tidak menentu emosinya.


“Bolehkah orang bukan Islam disembuhkan dengan ayat-ayat Quran?” tanya Enbi lagi.


“Tentulah boleh. Tidak kira apakah anutan agama, kita ini adalah makhluk ciptaan Allah. Tubuh dan roh manusia adalah selaras dengan mukjizat ayat-ayat Al-Quran. Dalam dunia ini, tidak ada satu pun ciptaan Allah itu adalah sia-sia dan tiada satupun yang tidak berkaitan antara satu sama lain. Itulah antara tanda-tanda kebesaran Allah, Enbi.” jawab Ren dengan panjang lebar. Enbi mengangguk tanda faham dan bersetuju. Ren Fairuz tanpa sebarang rujukan bertulis mula membaca ayat-ayat Syifa’. Alunan suaranya cukup merdu dan mengasyikkan. Sungguhpun imam muda tersebut bersikap pandir dan kadang-kala semberono, beliau amat berpengetahuan dalam bidang agama dan itulah sebabnya Enbi begitu menghormatinya. Hati Enbi mula menjadi tenang dan damai apabila ayat-ayat Syifa’ tersebut bergetar di sanubari. Tiba-tiba beliau menjadi sebak pula. Enbi memekup kedua tangan pada muka. Esak tangisnya jelas kedengaran. Ren Fairuz melepaskan keluhan kecil. Beliau bangun dan perlahan-lahan bergerak ke arah Enbi. Telapak kanannya diletakkan di belakang tubuh Enbi dan menggosoknya perlahan-lahan.


“Bersabarlah Enbi. Ini adalah ketentuan Allah. Kita mesti redha dengan apa sahaja ujian yang Dia berikan kepada kita.” pujuk Ren.


******************************************


Pada masa yang sama...


“Cepat betul beliau menghilangkan diri.” rungut Tal Kushaini dalam hati. Baharu sahaja tadi beliau ternampak kelibat Emissary Mayhem dan segera mengekorinya. Namun ternyata pendekar nombor satu di Organisasi adalah jauh lebih pantas. Sebaik sahaja tiba di sebuah bumbung bangunan lima belas tingkat, Tal berhenti. Beliau memandang di sekeliling, kalau-kalau dapat menjejaki kelibat orang yang dipantaunya. Namun harapannya tinggal harapan sahaja.


“Assalamu’alaikum. Mengapa kau memandang ke sana sini, saudara Tal Kushaini?” Tal Kushaini tergamam. Emissary Mayhem kini tegak berdiri betul-betul di hadapannya. Sekalipun secepat kilat, adalah mustahil kehadirannya tadi langsung tidak disedari oleh Tal Kushaini. Jantungnya begitu kuat berdebar. Namun Tal tidak berani membuat apa-apa yang boleh menimbulkan salah faham terhadap Emissary Mayhem.


“Bolehkah beritahu saya di mana lokasi Windblade sekarang?” tanya Mayhem dengan lembut. Senyuman ceria di bibir beliau tidak langsung menggambarkan reputasinya yang menakutkan.


“Mohon maaf, tuan Mayhem. Tuan Windblade telah meminta saya agar merahsiakan tempat tinggalnya sekarang. Beliau tahu bahawa tuan Mayhem pasti akan melakukan sesuatu yang mengganggu agenda rahsianya.” jawab Tal. Mayhem merengus kecil. Beliau kemudiannya bergerak perlahan-lahan ke arah belakang Tal. Tal cuba untuk bergerak, akan tetapi seluruh tubuhnya pegun seperti batu.


“Kenapa ini? Kenapa aku langsung tidak boleh bergerak?” tanya Tal di dalam hati. Manik-manik peluh mulai memancar keluar di dahinya. Beliau dapat merasakan Mayhem sedang merenggut sesuatu di belakangnya. Tal tahu apakah yang dipegang oleh Maharaja Naga Petir itu. Peluhnya semakin banyak keluar. Seketika kemudian Mayhem kembali mengadapnya. Kali ini dengan sebuah kotak berbentuk segiempat tepat di tangan kanannya.


“Ini adalah Hasrat Tragedi, bukan? Mengapa kau pula yang memakai pedang rasmi Windblade?” tanya Mayhem. Baharu sahaja bibir Tal mula bergerak untuk berkata-kata, Mayhem segera membuat isyarat tangan kiri untuk menyuruhnya agar diam.


“Windblade rupa-rupanya memang berada di talian ketika saya menghubunginya. Nampaknya dia risaukan tentang keselamatanmu, Tal. Maklumlah, saya pernah memberitahunya bahawa saya akan mematahkan kakimu.” taakul Mayhem. Kemudian beliau ketawa dengan senang hati. Pada masa ini jugalah tubuh Tal kembali boleh digerakkan. Beliau dengan secepat kilat merampas Hasrat Tragedi dari tangan Mayhem dan bergerak menjauhkan diri. Pada masa yang sama tapak tangan kirinya didepangkan menghala ke arah Mayhem.


“Yamhullahu maa yashaa uwayuth bit. Wa’indahuu ummul kitaab (surah ar-Ra’d ayat 39)” teriaknya. Tiba-tiba sahaja tubuh Mayhem diselubungi oleh pusaran angin puting beliung yang amat hebat. Namun tubuh pendekar Emissary tersebut tidak sedikitpun bergerak dari tempat beliau berpijak.


“Kejamnya kau ini, Eksekutif Tal Kushaini. Namun memang benarlah bahawa kuasa Karamahmu adalah setanding dengan pendekar Emissary. Tentu Zaquan akan berasa cemburu nanti.” komen Mayhem seraya tersenyum. Tubuhnya tiba-tiba bertukar menjadi serbuk halus dan terus terbang ke langit mengikut pusaran puting beliung tersebut.


“Ah?” Tal tiba-tiba bagaikan dikejutkan dari lamunan. Di hadapannya tiada lagi pusaran puting beliung sungguhpun beliau tidak menggunakan kuasa Karamah untuk melupuskannya. Malah tiada sebarang kesan langsung kuasa angin puting beliung di bumbung bangunan tersebut. Emissary Mayhem juga telah tiada di hadapannya. Hasrat Tragedi masih utuh terikat di belakangnya. Tal Kushaini duduk seketika. Beliau benar-benar berasa hairan dan keliru dengan apa yang terjadi ke atasnya sebentar tadi.- Bersambung -
2 comments:

Anonymous said...

part ni macam cerita naruto ckit.
tapi itullah,banyak rahsia Alah dalam dunia ni yg tak pernah terfikir oleh akal manusia biasa

Si Nami said...

Memang terpengaruh sikit dengan Naruto. Haha! Kalau awak baca yang seterusnya, kuasa karamah Zoei Bukhary bukanlah kuasa elektrik atau petir. Itu adalah hasil sampingan dari kuasa karamah dia yang sebenar. Apa kuasa karamah Zoei? Saspen!