Monday, May 16, 2011

MetroPolis 2 - Bab 23

MetroPolis Episod 2

Bab 23

Kilat dan Bara versus Catherine

“Baiknya hatimu, Remy. Membelanja kami di tempat mahal sebegini.” Remy tersenyum bangga mendengarkan pujian daripada Terawez. Dass yang turut sama mengekori pula sedang asyik membelek-belek menu yang baharu sahaja tiba di meja makan mereka. Kini mereka bertiga sedang makan lewat malam di Restoran Nur Baroqah yang mendapat taraf lima bintang pada tahun lalu.

“Alah, biasalah tu demi untuk merapatkan ikatan persahabatan kita. Kita MetroPolis adalah syarikat polis nombor satu sekarang. Ini semuanya atas jasa serta kerjasama kita sebagai pasukan terhandal. Aku sangat gembira.” Merapu-rapu sahaja Remy memberikan nasnya. Sebenarnya beliau mengetahui bahawa Enbi dan Catherine akan datang makan di situ selepas menonton wayang. Agenda tersebut diperolehinya apabila menggodam masuk ke dalam diari perancangan elektronik majikannya itu. Remy kemudian telah memberikan arahan kepada Algojo Tiga Elemen untuk menyerang Enbi dan Catherine di Restoran Nur Baroqah. Mereka bertiga yang amat handal itu ‘kebetulan’ pula berada di tempat yang sama. Jadi mudahlah mereka membereskan pasukan elit milik Don tersebut.

Inilah dia perancangan Remy selama ini. Beliau meminta kekasihnya Trini untuk menggodam masuk ke dalam sistem Don dan kemudian menyamar sebagai Don untuk memberikan arahan menyerang anggota MetroPolis di lokasi yang ditentukan. Dengan adanya Catherine, Terawez, Dass dan beliau sendiri, ketiga-tiga Algojo Tiga Elemen tersebut pasti akan dapat dihapuskan. Kini beliau serta sahabatnya hanya menunggu sahaja kemunculan Tiga Elemen di tempat yang telah ditetapkan.

“Sahabat-sahabatku, malam ini kematian kalian pasti akan terbela.” ujar Remy dalam hati.

*********************************************

Sementara itu di kawasan panggung wayang CGV…

“Argh!” Enbi menjerit kesakitan tatkala tubuhnya terhempas di atas lantai konkrit. Namun beliau bingkas bangun untuk menghadapi serangan seterusnya. Setakat ini Enbi yang semakin mahir telah berjaya mengelakkan dirinya daripada serangan-serangan maut Algojo Tiga Elemen. Namun kebanyakannya telah ditangkis oleh Catherine. Enbi sempat mengerling ke arah Catherine yang kini sedang memutar-mutar kedua tangannya untuk menangkis serangan api Bara.

“Kau tengok mana, bodoh?” jerit Kilat yang kini menghamburkan jaringan arus elektrik dari kedua tapak tangan. Dengan pantas Enbi memecut menjauhkan diri. Ternyata stamina serta daya ketahanan tubuh beliau adalah jauh lebih baik berbanding dahulu. Namun Enbi menyedari bahawa ketiga-tiga lawan mereka adalah sehandal Catherine; dan beliau adalah jauh lebih lemah berbanding dengan mereka. Tambahan pula ketiga-tiganya mempunyai teknologi persenjataan yang canggih dan hebat. Lambat-laun mereka pasti akan tewas.

“CAT!” jerit Enbi. Catherine tidak menoleh ke arah sahabatnya itu. Namun beliau menganggukkan kepala tanda memahami apa yang mahu disampaikan. Enbi tersenyum. Nampaknya memang mereka berdua ini sehati dan sejiwa.

“Ibu kau pelacur busuk!” maki Enbi seraya menunjukkan isyarat lucah kepada Kilat. Beliau telah menaksirkan kekuatan ketiga-tiga Algojo Elemen dan mendapati bahawa Kilat adalah yang terkuat. Itulah sebabnya beliau dari tadi asyik mencerca Kilat, agar Kilat menyerangnya. Bara yang berkuasa api adalah hebat juga tetapi Gema yang mempunyai senjata sonik adalah lemah dan tidak mampu memberikan ancaman sebenar bila berhadapan dengan Catherine yang mampu memesongkan serangan berbentuk getaran dengan Tai-Chinya. Jadi sahabatnya itu tidak terbeban dengan lawannya.

“Celaka! Sial!” carut Kilat seraya bertubi-tubi menembak arus elektrik berkuasa 3,000 volt ke arah Enbi yang melompat ke sana sini. Ada yang mengenai Enbi, namun beliau mempunyai daya ketahanan tubuh sehebat arwah Riko sekarang. Enbi tiba-tiba mendapat ruang untuk melarikan diri. Beliau segera memalingkan tubuh dan terus memecut lari. Lari meninggalkan Catherine berseorangan.

************************************************

Sementara itu...

“Hemph! Tentu ada udang di sebalik batu. Kau ini bukannya boleh dipercayai. Setiap tindak-tanduk dan perbuatanmu pasti ada motif yang tersembunyi.” tempelak Dass. Remy ketawa terbahak-bahak. Beliau sudah menjangka akan reaksi Dass yang tajam tersebut.

“Baiklah. Aku mengaku kalah. Sebenarnya aku mendapat tahu bahawa Enbi dan Catherine sedang berjanji temu sekarang. Enbi telahpun menempah restoran ini untuk makan bersama Catherine.” maklum Remy yang masih menyembunyikan niat yang sebenar.

“Habis itu, biarkanlah. Buat apa kamu hendak menyibuk pula?” tingkah Dass. Remy menggeleng-gelengkan kepala dengan memek muka kecewa terhadap Dass.

“Bos kita sangat berahsia tentang perkara ini. Beliau sangat ego dan tentu mahu menjaga air mukanya. Bayangkanlah kalau Enbi terserempak dengan kita bertiga di sini. Beliau pasti sanggup berbuat apa sahaja asalkan kita tidak membuka mulut.” maklum Remy.

“Kau nak minta naik gaji?” tanya Terawez. Remy menunding ke arah Terawez sambil tersenyum.

“Kau memang pandai.” pujinya.

“Kau pula sangat keji. Minta sahajalah dengan cara biasa.” tempelak Dass.

“Kau ingat dia akan berikah kalau aku minta naik gaji dengan cara biasa?” tanya Remy pula.

“Kenapa kau tak bersendirian sahaja? Kenapa ajak kami berdua pula?” tanya Dass pula.

“Bodohlah kau ini. Kalau aku di sini seorang diri tentulah Enbi mengesyaki bahawa ianya bukan suatu kebetulan. Kalau kau dengan aku sahaja, macam pasangan homoseksual pula bila kita makan di tempat sebegini. Jadi aku ajaklah Terawez sekali. Lagipun Terawez ini lurus bendul dan suci hatinya. Enbi pasti takkan syak apa-apa.” perjelas Remy dengan panjang lebar.

“Mengapa tak bawa kekasihmu Trini?” tanya Terawez tiba-tiba. Bungkam seketika Remy dibuatnya. Namun dengan segera beliau memulihkan emosi dan mendapat akal untuk membalas pertanyaan tersebut.

“Trini ada peperiksaan esok. Jadi beliau enggan pergi bersamaku sungguhpun aku merayu-rayu padanya. Leceh betul!” jawab Remy dengan nada bersungut.

“Kau ini memang liciklah!” omel Dass. Namun Remy berasa lega kerana Dass mempercayai kata-katanya.

**************************************

Sementara itu di kawasan panggung CGV...

“Jangan lari!” teriak Kilat seraya menghamburkan puluhan bebola elektrik ke arah Enbi yang sedang menikus pergi. Namun tiada satu pun menemui sasaran. Kilat mengambil keputusan untuk mengejar Enbi.

“Jangan Kilat! Biar Gema yang menanganinya. Perempuan ini amat handal dan kuat.” teriak Bara pula yang kembali meredakan amarah Kilat. Catherine mengeluh kecil. Beliau menyedari bahawa rancangan Enbi telah diketahui oleh Bara. Nampaknya beliau perlu menghadapi dua orang lawan yang amat kuat. Gema yang akur dengan perancangan Bara tadi terus memecut ke arah Enbi yang semakin mengecil di mata mereka. Kini Kilat dan Bara mengalihkan fokus mereka ke arah Catherine.

“Ada apa-apa yang ingin kau katakan sebelum menjadi arang?” tanya Bara dengan nada angkuh. Catherine senyum. Emosinya cukup tenang untuk melayani provokasi tersebut. Tahu-tahu sahaja Kilat telahpun menyelinap di belakang Catherine. Tangan kanannya yang bersinar-sinar dengan tenaga elektrik bervoltan tinggi cuba mencengkam tengkuk lawan. Namun tenaga elektrik tersebut jualah yang menjadi kelemahan utama Kilat kerana ianya mudah dikesan dari segi visual dan bunyi yang bergerutupan oleh pendekar sehandal Catherine. Gadis tersebut memutarkan dirinya dan bergerak ke belakang Kilat pula. Dengan tangkas Catherine mencengkam lengan kanan Kilat dan melemparkannya ke arah dinding sebuah restoran yang berdekatan.

“Boom!” Dinding restoran tersebut meledak secara tiba-tiba tatkala bertembung dengan tubuh Kilat. Catherine yang berasa agak pelik segera memerhatikan kejadian tersebut. Kelihatan Kilat langsung tidak mengalami sebarang kecederaan. Malah seluruh tubuhnya kini disinari dengan puluhan arus elektrik yang memancar terang-benderang.

“Pakaiannya mampu berfungsi untuk menyerang dan sebagai perisai elektrik.” ujar Catherine di dalam hati. Tiba-tiba beliau berasa ledakan bahang di belakang. Catherine segera memutarkan badan dan mengibas-ngibaskan kedua belah tangannya untuk meleraikan serangan maut daripada bara. Namun pada masa yang sama Kilat telahpun menghentakkan kedua tapak tangannya di belakang Catherine. Arus setinggi 3,000 watt dilepaskan ke dalam tubuh gadis manis itu.

“Wuargh!” jerit Catherine seraya memutarkan tubuhnya ke arah Kilat pula. Kedua tangannya yang masih memutar-mutarkan letusan api tadi dihentak ke kepala Kilat. Kini tubuh Kilat pula dibaham dengan api marak serangan Bara. Catherine segera pula memalingkan tubuhnya dan melepaskan arus 3,000 watt di dalam tubuhnya ke arah Bara. Kilat dan Bara sama-sama menjerit kesakitan dan berguling-guling di atas lantai. Mujurlah baju perisai yang mereka pakai melindungi empunya diri dari kecederaan berat.

“Aduh…” rintih Catherine. Sungguhpun berjaya mengelakkan serangan maut daripada Kilat dan Bara, beliau masih mengalami kecederaan berat. Hidungnya mula mengalirkan darah pekat. Pandangannya berpinar-pinar. Namun derianya masih setajam tadi dalam mengawasi musuh-musuhnya.

“Nampaknya aku terpaksa menggunakan teknik itu.” ujar Catherine dalam hati. Beliau segera menarik nafas dalam-dalam dan kembali menyusun aura qi dalam tubuhnya. Namun kali ini keadaannya nampak berbeza kerana urat-urat darah mulai timbul di dahi Catherine.

- Bersambung -

1 comment:

Reza said...

Assalamualaikum bro nami...tahniah yer...semoga mendapat keberkatan dari ALLAH S.W.T ke atas saudara sekeluarga...