Sunday, November 8, 2009

MetroPolis 2009 - Bab 9

Lakonan dan Kepura-puraan


Pada masa yang sama…

Seorang lelaki kelihatan mundar-mandir dengan perasaan cemas. Sesekali matanya meliar memandang ke sana sini seolah-olah menunggukan sesuatu. Akhirnya beliau melepaskan nafas lega. Orang yang beliau tunggu telah tiba. Lelaki tersebut mempunyai perawakan yang amat tegap lagi hebat dan mampu menggetarkan hati sesiapa yang memandangnya. Sungguhpun begitu, lelaki yang sedang menunggunya nampak begitu lega sekarang. Beliau terus memberikan orang yang ditunggu-tunggunya sekeping cip kecil.

“Ini adalah rekod-rekod pelupusan dadah milik tuan Don yang dibuat secara beransur-ansur oleh Disco Inferno. Barang-barang tersebut akan dihantar sebagai ufti kepada kumpulan Tai-Pan dalam beberapa hari lagi.” maklumnya.

“Hm. Tuan Don tentu amat gembira dengan maklumat ini. Kita tengoklah sejauh mana Disco inferno mampu berlakon dan berpura-pura lagi.” balas lelaki tegap tadi. Rupa-rupanya lelaki yang memberikan maklumat tentang Disco Inferno tersebut adalah anak buahnya sendiri. Ternyata si pengkhianat tersebut mempunyai pengkhianat juga sebagai anak buahnya.

******************************************************


“Kamu sebenarnya memerlukan perintah dari mahkamah untuk memeriksa fail-fail peribadi para remaja di sini!”

Pernyataan Donald tadi benar-benar membuatkan Enbi berasa seperti seorang dungu. Rahsia mereka terbocor. MetroPolis adalah sekumpulan polis yang langsung tidak mengetahui selok-belok dan prosedur untuk memulakan penyiasatan.

“Kalau awak enggan bekerjasama, kami akan menceroboh masuk ke dalam sistem fail komputer tempat ini dan...” Belum sempat Nazrul menghabiskan bait-bait ancamannya, mulutnya segera dipekup oleh Catherine. Ren Fairuz pula mengambil kesempatan untuk membalas perbuatan pemuda yang bercitarasa buruk terhadap fesyen tersebut. Telinga kiri Nazrul dijentiknya dengan sekuat hati.

“Awak seorang penggodam rupanya! Betulkah kamu ini sekumpulan polis? Kepakaran kamu semua macam sekumpulan penjenayah sahaja!” tempelak Donald seraya ketawa. Enbi tersenyum kelat.

“Janganlah mencuka begitu. Saya cuma menyatakan perkara yang sepatutnya kalian lakukan. Tidak bermakna saya enggan memberikan akses fail-fail tersebut kepada kalian,” pujuk Donald. Enbi kembali tersenyum. Catherine juga tersenyum seraya menganggukkan kepala tanda berterima kasih kepada pengarah Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat tersebut. Nazrul dan Ren Fairuz pula sibuk berbalas tendangan. Ternyata mereka tidak langsung menyedari apa yang baharu sahaja berlaku.

****************************************************


Hampir sejam Nazrul menyemak fail-fail remaja bermasalah atas arahan abangnya. Enbi yang duduk di sebelah adiknya pula sesekali mencatat beberapa nama para remaja yang dirasakannya mempunyai kaitan dan potensi untuk melakukan jenayah bagi kes yang mereka sedang kendalikan. Catherine kelihatan mundar-mandir di dewan latihan melihat beberapa para remaja yang menjalankan latihan seni mempertahankan diri tadi. Ren Fairuz pula sedang meleteri beberapa orang remaja yang melepak di balkoni bangunan tersebut.

“Dahsyatnya. Kebanyakan para remaja yang berlindung di sini pernah melakukan jenayah-jenayah berat seperti membunuh, merogol, merompak menggunakan senjata dan mencederakan orang lain. Nampaknya ramailah yang berpotensi!” komen Nazrul sambil membetulkan cermin matanya yang semakin melurut dari hidungnya. Donald tersenyum melihatkan bentuk dan warna cermin mata pemuda tersebut.

“Awak patut memakai kanta pelekap mata. Jangan sembunyikan wajah awak yang kacak itu.” nasihat Donald. Ia sebenarnya suatu kritikan berlapik terhadap citarasa Nazrul dalam memilih cermin mata.

“Tak mahu. Saya suka memakai cermin mata. Ianya menjadi pelengkap fesyen saya. Malah saya nampak kacak dan bergaya bila memakai cermin mata ni.” ujar Nazrul dengan penuh keyakinan. Donald mengetap bibirnya untuk menahan deraian tawa. Enbi yang sedang menatap skrin komputer turut tersenyum lebar. Nyatalah beliau juga memasang telinganya tadi.

“Tak semestinya pelaku jenayah berat ini yang membuatnya. Orang-orang sebegini mempunyai ego mereka. Mereka tidak akan melakukan jenayah sehina itu. Nampaknya tiada siapa yang berpotensi menjadi penjenayah yang kita cari di sini.” ujar Enbi seraya menghela nafas keluhan.

“Mungkin ada yang menukar profesyen jenayah mereka. Sengaja untuk suka-suka.” serkap Donald. Enbi menggelengkan kepala tanda tidak bersetuju dengan pandangan tersebut.

“Yang datang ke pusat komuniti ini semuanya adalah golongan yang menginsafi diri dan mahukan perubahan yang baik dalam hidup mereka.” perjelas Enbi. Donald tersenyum. Ternyata lelaki di hadapannya ini sangat bijak orangnya sungguhpun nampak agak tidak ramah dan mesra.

****************************************************


Lebih kurang dua jam kemudian…

“Kecewa betul rasanya sebab kita tidak mendapat sebarang petunjuk.” ujar Nazrul dengan kecewa. Ren Fairuz sibuk menyamankan mukanya dengan kipas tangan. Tangan kanannya memegang erat sekotak air minuman perisa laici. Air kotak tersebut dipinta olehnya daripada Donald setelah membuka peti sejuk pusat komuniti tersebut dengan tanpa kebenaran. Catherine pula menyanyi-nyanyi kecil dengan riang sementelah dapat meluangkan masa sekali lagi dengan pemuda idaman hatinya.

“Aku sengaja berpura-pura menemui jalan buntu, dik. Aku hanya mahu kau melihat alamat laman web pusat komuniti tu. Malam ni kau godam masuk ke dalam sistem mereka, okey?” pinta Enbi. Nazrul membeliakkan mata bila mendengarkan strategi abangnya. Kemudian beliau mengorak senyuman lantas menanggukkan kepala.

“Pandai betul Enbi berlakon!” puji Ren Fairuz. Mulutnya kemudian mengatup penyedut minuman kotak buat beberapa ketika. Nazrul menjeling ke arahnya.

“Ini strategi perniagaan. Donald terlalu bermurah hati memberikan akses fail-fail sulit pusat komuniti tersebut. Pasti ada udang di sebalik batu. Aku terpaksa berlakon supaya strategi kita tidak diketahui olehnya.” perjelas Enbi dengan wajah serius.

“Saya suka mi udang.” maklum Ren Fairuz dengan tidak semena-mena. Enbi ketawa kecil dengan perangai pandir imam muda tersebut. Nazrul menggelengkan kepala. Catherine pula sedang hanyut di dalam dunia angannya.

“Besok sebelum waktu tengahari kita akan membuat intipan di rumah Suraya. Pasti pencuri itu akan datang lagi.” maklum Enbi akan rancangan seterusnya.

“Bagaimana kalau betul pencuri tersebut ahli dalam Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat? Tentu dia sudah tahu dan enggan datang ke situ lagi.” tingkah Nazrul dengan nada keraguan.

“Nazrul; orang sebegini sebenarnya sakit jiwa. Aku agak beliau hanya mampu mencapai tahap kepuasan seksualnya dengan mencuri pakaian dalam gadis-gadis cantik. Pencuri ini sudah ketagih. Beliau pasti tidak dapat menolak godaan yang sangat kuat sungguhpun mengetahui akan risiko mungkin tertangkap. Apa yang dibuatnya dengan pakaian-pakaian dalam tersebut bergantung pada tahap sakit jiwanya. Mungkin beliau suka menghidu-hidu. Kalau pencuri ini suka menggunting atau mencarik-carikkan pakaian dalam yang dicuri, Suraya dan rakan-rakannya mungkin dalam bahaya. Orang sebegini berpotensi menjadi pembunuh gila.” jawab Enbi dengan panjang lebar. Nazrul mengangguk-anggukan kepala. Ren Fairuz yang antara dengar dengan tidak lebih berminat memerhatikan tindak-tanduk Catherine yang tersengih-sengih tanpa sebab.

*********************************************Malam itu setelah selesai mengaudit akaun-akaun syarikat Enbi bagi bulan ini, Nazrul mula melayari supernet (generasi baru internet) untuk menggodam masuk ke sistem Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat. Enbi pula sedang duduk di balkoni kondominiumnya sambil menikmati udara malam. Beliau memejamkan matanya rapat-rapat. Angin sepoi-sepoi bahasa yang membelai tubuhnya serasakan amat nyaman sekali. Tiba-tiba Enbi terkenangkan laluan hidupnya semasa kecil dulu.

“Hai Enbi! Boleh saya ganggu Enbi?” Suara Catherine tiba-tiba mematikan lamunannya. Enbi menoleh dengan senyuman mesra.

"Marilah duduk sama di balkoni, Cat!” pelawanya. Gaya percakapan Enbi ternyata berubah sekarang. Ungkapannya lembut dan mesra, tidak seperti selalu. Catherine yang turut terperasankan perubahan ketara sahabatnya itu berasa agak hairan. Namun beliau masih belum menyahkan senyuman yang menguntum di bibir. Agak lama mereka mendiamkan diri sambil memandang ke arah kota metropolitan yang masih hidup sungguhpun telah hampir larut malam.

“Mak kau tentu bising sebab datang ke sini pada waktu yang agak larut sekarang.” telah Enbi dengan nada tenang sedangkan matanya masih tertancap menikmati panorama di hadapan mereka.

“Mak saya sudah tau saya hendak ke mari. Dia suruh saya minta Enbi hantar saya pulang.” balas Catherine seraya menoleh ke arah sahabatnya itu. Enbi tetap merenung ke hadapan. Namun riak wajahnya nampak tenang, tidak seperti yang dijangkakan oleh Catherine. Kebiasaannya beliau pasti merengus tanda protes dan Catherine perlu menapak pulang sendiri.

“Bila kau nak aku hantar pulang?” Pertanyaan Enbi membuatkan Catherine benar-benar terkejut.

“Biasanya kita perlu bertengkar dulu sebelum saya balik berjalan kaki. Enbi tak ada apa-apakah?” tanya Catherine dengan nada hairan. Enbi memandang ke arah Catherine kali ini dengan sulaman senyuman.

“Aku terkenangkan bapaku, Cat. Dia seorang yang sangat baik hati. Bila kau melepak di rumah kami, beliau sanggup menghantar kau balik tak kira pukul berapa sekalipun. Mungkin aku sedikit sebanyak patut mengikut perangai baik hati bapaku.” maklum Enbi yang merupakan jawapan kepada kemusykilan sahabatnya itu tadi.

“Dulu Enbi juga yang kata bapa Enbi bodoh kerana terlalu baik hati dan selalu membiarkan orang mengambil kesempatan ke atasnya. Malah akhirnya beliau mati miskin. Enbi yang berjaya keluar dari cengkaman kemiskinan dengan kudrat Enbi sendiri. Enbi sendiri yang kata kekayaan yang Enbi miliki sekarang adalah sebab Enbi seorang yang sanggup memijak sesiapa saja untuk menjadi batu loncatan Enbi menjadi kaya.” tempelak Catherine untuk mengingatkan pendirian tegar sahabatnya itu.

“Haha! Memang benar. Tapi hiduku selama ini tak pernah berasa gembira. Sedangkan bapaku mati dalam wajah yang tenang dan tersenyum sungguhpun dalam kepapaan. Aku rasa aku sudah mulai faham mengapa sekarang.” balas Enbi. Keadaan menjadi hening di antara mereka seketika.

“Saya sangat gembira kalau Enbi dah mulai berpandangan begitu.” maklum Catherine. Enbi kembali memalingkan wajahnya memandang Catherine. Senyuman manisnya terukir di bibir. Catherine juga turut membalas dengan senyuman. Sekonyong-konyongnya kelibat Nazrul muncul di antara mereka.

“Bang ngah,” Nazrul bersuara.

“Hum!” balas Enbi. Wajahnya mulai mencuka

“Suraya ada ramai kawan lelakilah.” maklum Nazrul dengan nada hampa. Topik yang diutarakannya adalah secara mengejut dan tiba-tiba.

“Habis itu?” tanya Enbi. Acuh tidak acuh.

“Kawan-kawan lelakinya semua segak-segak dan hebat-hebat belaka perawakan mereka. Malah pandai mengambil hati pula.” jawab Nazrul. Perasaan merendah diri jelas terpapar pada nada suaranya.

“Mana Nazrul tahu?” tanya Catherine dengan lembut.

“Petang tadi saya singgah sebentar ke rumah Suraya untuk memaklumkan perkembangan kes. Pada masa itu juga beliau ada tetamu. Suraya meminta saya menunggu sebentar. Saya rasa begitu kekok sekali bila bergaul dengan kawan-kawan lelakinya. Mereka nampak begitu canggih dan elit sekali. Suraya pun begitu juga.” jawab Nazrul lagi.

“Jadi?” tanya Enbi. Kini pandangannya teralih ke arah adiknya.

“Jadi saya rasa putus harap untuk memikat ataupun mendekati Suraya. Kami berdua sahih dari dua dunia yang berbeza.” Nazrul menundukkan kepala. Enbi dapat merasakan perasaan rendah diri dan kesedihan adiknya.

“Bodoh,” Itulah komen Enbi yang menyentakkan perasaan Nazrul.

“Abang ngah ini sial betul! Bukannya mahu bersimpati dengan saya. Panggil saya bodoh pula!” bentak Nazrul dengan nada tidak berpuas hati. Enbi ketawa kecil.

“Nazrul, cuba Nazrul fikirkan betul-betul. Pernahkah Suraya tidak menerima baik kedatangan Nazrul ke rumahnya setakat ini?” tanya Catherine sebelum sempat Enbi bersuara. Beliau dapat mengagak mereka berdua pasti akan bertengkar macam anjing dan kucing selepas ini kalau tidak dicegah.

“Tidak,” balas Nazrul ringkas.

“Pernahkah Suraya memandang Nazrul seperti memandang benda yang pelik setakat ini?” tanya Catherine lagi.

“Tidak.” jawab Nazrul lagi.

“Nazrul, Suraya tidak pernah menghina Nazrul. Nazrul yang memandang rendah pada diri sendiri. Nazrul mempunyai peluang sama seperti orang lelaki lain yang mendambakan Suraya juga.” Nazrul tersentak dengan bait-bait kata yang dituturkan oleh Catherine kali ini. Perlahan-lahan kayakinannya bercambah semula.

“Jadi apa yang perlu saya buat sekarang supaya Suraya menyukai saya, kak?” tanya Nazrul. Enbi merengus. Namun segera ditenangkan oleh Catherine.

“Jadilah diri Nazrul sendiri. Tak perlu berlakon dan berpura-pura. Pasti Suraya akan lebih menghargai orang yang macam itu. Tapi kalau tidak, mungkin sudah bukan rezeki Nazrul.” jawab Catherine dengan lembut.

“Terima kasih kak Catherine. Kak Catherine memang baik dengan semua orang dan selalu menolong saya. Bukan macam si bakhil di sebelah itu.” Sempat pula Nazrul memerli abangnya itu. Akhirnya perkara yang ingin dielakkan oleh Catherine berlaku juga. Sebelum Enbi menghantarnya pulang, gadis tersebut terpaksa mendengar jerit-pekik dan maki-hamun daripada kedua beradik tersebut pada malam itu.


- Bersambung -


No comments: