Monday, November 16, 2009

MetroPolis 2009 - Bab 10

Kesilapan Orang Bijak


“Amaa! Saya dah balik.”

Ghanshamdass yang baharu saja memasuki rumahnya terus meluru kepada ibunya yang kelihatan tertiarap di atas lantai. Beliau segera menekan jari-jemarinya dengan lunak leher si ibu tadi. Hembusan nafas kelegaan jelas kedengaran di bibirnya.

”Ama, kenapa tidur di sini? Bangun, ama.” kejutnya dengan suara lembut. Tiba-tiba ibunya membuka mata dan ketawa terbahak-bahak. Ghanshamdass tersenyum. Tatkala ibunya bergerak, baharulah beliau terperasankan kain ibunya yang kelihatan basah di bahagian punggung.

“Lampin pakai buang ama sudah penuh. Saya minta maaf, ama. Saya agak sibuk di pejabat tadi. Jadi itu sebabnya saya pulang lewat.” pohonnya dengan nada kesal. Kesal kerana penjaga harian ibunya begitu berkira untuk tidak meluangkan sedikit tambahan masa bagi menjaga ibunya itu. Beliau masih tidak mampu untuk mengambil penjaga sepenuh masa untuk ibunya kerana pada zaman ini pekerja sedemikian sudah dianggap sebagai golongan professional berkemahiran tinggi dan gaji mereka pula adalah amat mahal.

“Mari, ama. Ama pergi mandi sekali lagi, ya? Biar saya tolong carikan baju ama. Kita pakai cantik-cantik sebelum makan malam, ya?” pujuk Ghanshamdass.

“Yeaa! Mandi! Yeaa mandi!” teriak ibunya dengan suka seraya tertawa seperti kanak-kanak. Ghanshamdass tersenyum. Kalau diikutkan hati, mahu sahaja beliau menuruti jejak langkah rakan-rakan yang sepangkat dengannya untuk mencari pendapatan tambahan di pusat-pusat hiburan yang tidak berlesen. Namun Ghanshamdass pasti akan berasa malu kerana menggunakan hasil yang sedemikian untuk ibunya. Ketika masih waras, ibunya dengan seorang diri sahaja membesarkan beliau dan adik-beradiknya dengan cara yang jujur dan halal sehingga kesemua mereka boleh berdikari.

*****************************************


Beberapa jam kemudian…

“Haha! Sudah dapat masuk!”

Teriakan ceria Nazrul segera mengejutkan Enbi yang sedang asyik menonton DDC (Digital Display Chip - generasi baru DVD) di teleholo. Beliau bingkas bangun dan mengorak langkah ke arah adiknya dengan keadaan tergopoh-gapah. Catherine telahpun dihantar pulang setengah jam yang lalu.

“Kenapa ambil masa yang terlalu lama?” sungut Enbi. Nazrul tidak menjawab. Jari-jemarinya masih lincah menari di atas papan kekunci komputer.

“Sistem pertahanannya sangat rumit dan canggih, bang ngah! Ianya adalah kategori Kelas Pertama seperti sistem bank abang ngah juga.” Pernyataan Nazrul membuatkan kening Enbi terangkat tinggi.

“Gila! Sistem sebegitu rupa mencecah ratusan ribu ringgit. Tidak mungkin badan NGO sebegitu mempunyai sistem pertahanan komputer yang sangat canggih?” Enbi menyuarakan kesangsiannya.

“Tidak mustahil juga, bang ngah. Kebanyakan para remaja tersebut pernah dihadapkan di Mahkamah Juvana. Dalam sistem perundangan Malaysia, segala biodata pesalah juvana adalah sulit dan tidak boleh didedahkan sewenang-wenangnya. Mungkin kerajaan yang membiayai sistem tersebut,” telah Nazrul.

“Mungkin juga.” ujar Enbi dengan nada yang kurang yakin. Namun ada perkara yang lebih penting yang perlu diselidiki olehnya.

“Dik, cuba periksa sama ada terdapat juga fail-fail berkenaan para tenaga pengajar dan mentor budak-budak tersebut.” arah Enbi.

*****************************************


Lebih kurang 10 minit kemudian…

BLIP!

“Memang ada profail tentang tenaga pengajar dan mentor di pusat komuniti tersebut!” ujar Nazrul dengan nada teruja. Jari telunjuknya menekan-nekan skrin monitor yang menggunakan sistem sentuhan menggantikan sistem tetikus. Biodata sulit tenaga pengajar mula di muat-turun ke dalam sistem.

“Kenapa abang ngah mahu melihat biodata tenaga pengajar dan mentor dulu?” Nazrul akhirnya menyuarakan kemusykilannya.

“Aku syak bahawa kebanyakan tenaga pengajar dan mentor di situ juga adalah bekas pesalah juvana juga dahulu.” jawab Enbi. Muat-turun fail-fail biodata tenaga pengajar dan mentor telahpun selesai. Satu-persatu biodata sulit yang dikehendaki oleh Enbi kini telah terdedah.

“Wah! Tekaan abang ngah memang tepatlah! Memang betul kebanyakannya bekas pesalah juvana. Macam mana abang ngah tahu?” tanya Nazrul kehairanan.

“Tentulah mereka juga bekas pesalah juvana! Orang-orang sebeginilah yang paling layak membimbing para remaja bermasalah tersebut. Mereka sahaja yang benar-benar faham akan masalah dan penderitaan sebenar budak-budak tersebut.” jawab Enbi.

“Jadi, apa kaitannya kes ini dengan mereka?” tanya Nazrul. Masih keliru dengan motif abangnya.

“Besar kemungkinan penjenayahnya adalah di kalangan tenaga pengajar atau mentor di pusat komuniti tersebut. Jenayah abnormal sebegitu adalah jenis jenayah orang dewasa. Namun tidak dinafikan remaja pun mungkin boleh melakukannya.” terang Enbi. Nazrul menganggukkan kepala tanda faham. Namun matanya masih tertancap pada skrin monitor.

“Bang ngah…”

“Hah, kenapa?”

“Nampaknya kita sudah ada suspek. Beliau pernah ditangkap sebagai pesalah juvana atas kesalahan memasang kemera-kamera pengintip di kondominium seorang aktres terkenal.” maklum Nazrul. Enbi segera meneliti biodata suspek yang tertera di skrin monitor. Bibirnya mengukir senyuman.

Ceh! Donald rupanya!”

*****************************************


Esoknya…

“Ama, saya nak pergi kerja dulu. Pengasuh ama akan datang sedikit masa lagi. Sementara itu ama tunggu sekejap, ya?” Ujaran Ghanshamdass dibalas dengan anggukan ibunya. Namun ianya agak berpanjangan sehinggakan anaknya itu terpaksa memegang kepala ibunya untuk menghentikannya.

“Sudahlah tu. Nanti ama pening.” pujuk Ghanshamdas seraya tertawa kecil. Sekonyong-konyongnya daun pintu rumah terbuka. Ghanshamdass dengan secepat kilat mengacukan pistolnya yang tadi terselit di pinggang ke arah seorang wanita berusia 30’an. Wanita yang kaku di jenang pintu tersebut gagal menyembunyikan perasaan kagetnya.

“Maaflah kerana berbuat begitu. Saya seorang polis di bahagian jenayah berat. Naluri membunuh saya amat tajam. Jadi kalau seseorang masuk ke rumah saya tanpa mengetuk pintu, saya pasti akan menembaknya kalau perlu.” maklumnya dengan nada serius. ternyata Ghanshamdass masih bengang dengan perbuatan pengasuh tersebut yang meninggalkan ibunya semalam. Buat seketika keadaan menjadi sunyi.

“Polis! Polis!” Tiba-tiba ibu Ghanshamdass bersuara dengan nada teruja. Anaknya itu segera menghalakan mata tajamnya ke arah teleholo. Ianya adalah iklan promosi yang dibuat oleh MetroPolis Enterprise.

“Polis! Polis!” ujar ibu Ghanshamdass lagi sambil menunding-nunding jari ke arah teleholo.

“Saya pun seorang polis juga, ama.” ujar Ghanshamdass sambil tersenyum. Namun senyumannya itu mati tatkala melihat ibunya tersenyum sambil menggeleng-gelengkan kepala.

*****************************************Sudah hampir dua jam Enbi dan Nazrul memerhatikan gerak-geri Donald di Pusat Komunit Khidmat Masyarakat tersebut. Pengarah pusat komuniti tersebut kelihatan sedang duduk bersembang bersama beberapa orang tenaga pengajar di kafeteria.

“Masih belum bertindak lagi, bang ngah!” rungut Nazrul. Enbi yang turut mengintip bersama mengeluh kecil. Kereta yang dipinjam daripada rakan Nazrul diparkir agak jauh dari pusat komuniti tersebut. Lebih kurang 80 meter. Namun penglihatan mereka masih jelas. Kini giliran Nazrul pula mengintip gerak-geri Donald dengan menggunakan teropong digital. Enbi pula sedang membelek-belek helaian majalah Fortune yang baru dibelinya tadi. Waktu sekarang telah pun menghampiri jam 12 tengahari. Keadaan sunyi buat seketika.

“Hehe!” tiba-tiba tawa kecil Enbi memecah kesunyian. Nazrul segera mengalihkan pandangan ke arah abangnya dan menghiasi wajahnya dengan ekspresi pertanyaan ‘kenapa’.

“Sebelum ini beria-ia kau menentang akan penubuhan MetroPolis. Kau katakana bahawa tindakan aku adalah tidak masuk akal dan merugikan. Sekarang kau pula yang sedang duduk bersama-sama aku membuat kerja yang tidak masuk akal. Tentu kau tidak menjangka akan perkara sebegini, kan?” sindir Enbi seraya menyambung tawanya kembali. Nazrul tersenyum kelat. Kata-kata abangnya nyata adalah benar. Nazrul begitu komited sekali di dalam menyelesaikan kes kecurian pakaian dalam Suraya dan rakan-rakannya.

“Kau menyertai MetroPolis kerana Suraya. Selepas kes ini selesai, bagaimana pula pendirian kau pada masa itu?” tanya Enbi pula. Beliau ingin tahu akan niat sebenar Nazrul.

“Tentulah masih seorang anggota polis di MetroPolis! Semenjak menyertainya, macam-macam perkara menarik yang berlaku dalam hidup saya. Sungguhpun saya masih berpendirian bahawa prinsip abang adalah tidak masuk akal, namun MetroPolis benar-benar memberikan pengalaman yang menarik kepada saya.” perjelas Nazrul. Enbi menganggukkan kepala sambil tersenyum.

Tiba-tiba telefon bimbit Nazrul berbunyi nyaring. Kelam-kabut beliau mengeluarkannya dari poket seluar. Lagu penyanyi pujaan Enbi berkumandang pada telefon bimbit yang berharga hampir RM3,000 tersebut.

“Wah; lagu Raeney yang baru, ya? Kau muat-turunlah lagu itu ke telefon aku.” pujuk Enbi. Nazrul menunjukkan isyarat ‘okey’ dengan tangannya. Telefon bimbitnya telahpun ditekapkan ke telinga.

“Hai Suraya.” tegur Nazrul dengan suara lunak. Enbi menahan tawa mendengarkan suara Nazrul yang kononnya romantik.

“Nazrul! Tolong Nazrul! Penjenayah itu ada di halaman rumah Suraya!” Kata-kata di corong pembesar suara telefon tersebut spontan membeliakkan mata Nazrul.

“Okey! Kami akan datang segera! Jangan keluar daripada rumah, tahu?” pesan Nazrul dengan agak keras. Sungguhpun tidak mendengar apa yang diperkatakan oleh Suraya, Enbi telahpun sedia maklum bahawa ada sesuatu yang buruk sedang berlaku di rumah gadis idaman adiknya. Kakinya spontan menekan pedal minyak. Kereta buruk kepunyaan kawan Nazrul berdesup meninggalkan lokasi pengintipan mereka.

“Jahanam! Kita sudah salah jangka nampaknya!” Nazrul seolah-olah memarahi diri-sendiri. Enbi hanya mendiamkan diri. Beliau juga berasa marah dengan dirinya kerana terlalu menunjuk-nunjukkan kebijaksanaan. Walhal sepatutnya beliau sedar bahawa bidang perniagaan dan bidang jenayah adalah tidak sama.

Kesilapan Enbi akibat berlagak pandai bermungkinan akan menyebabkan Suraya dan rakan-rakannya berada di dalam keadaan berbahaya. Kekesalan semakin menebal di sanubari. Speedometer telahpun mencapai lebih dari 100 kilometer sejam. Nazrul membisu seribu bahasa. Hatinya benar-benar gelisah. Kini baharu sahaja beberapa minit telah berlalu namun ianya dirasakan amat lama.

“Kita sudah sampai!”


- Bersambung -