Monday, October 12, 2009

MetroPolis 2009 - Bab 8

Pandangan Yang SerupaBeberapa hari kemudian…

Seorang gadis yang amat jelita sedang menonton teleholo (pada zaman dahulu dikenali sebagai televisyen) yang kini menyiarkan berita tentang kehilangan sebuah patung singa purba yang diperbuat sepenuhnya dari batu jed hijau. Patung yang berusia ribuan tahun tersebut dimiliki oleh seorang taikun billionair terkenal bernama Tan Sri Teng Ah Joo. Syarikat Polis Malaysia Berhad yang telah dibayar jutaan Ringgit Malaysia sebagai fee untuk menyiasat kes ini telah menemui jalan buntu kerana pencurinya adalah seorang yang sangat handal dan diberi dengan nama jolokan ‘Swift Shadow’.

Fokus gadis jelita tersebut terhenti tatkala terdengar bunyi di sebelahnya. Beliau menoleh ke arah kanan. Rupa-rupanya pengasuh peribadinya sedang meletakkan secawan kopi di atas meja kecil di sebelahnya.

“Macam mana tugas cik puan kali ini?” tanya pengasuh wanita berumur 50’an tersebut dengan lembut. Gadis jelita tersebut tersenyum mesra.

“Mudah saja. Oh, ya. Mak cik sudah sediakan senarai nama orang-orang miskin tegar di zon utara, Ipoh?” tanya gadis tersebut pula setelah menjawab soalan pengasuhnya.

“Sudah, cik puan. Ada 23 orang kesemuanya.” jawab pengasuh tersebut. Mata beliau tiba-tiba tertumpu ke arah risalah MetroPolis Enterprise di atas meja sisi tadi. Beliau dengan cermat mengambilnya untuk dibaca.

“Syarikat polis yang baru. Tapi pelik sedikit sebab mereka tidak mengenakan apa-apa bayaran perkhidmatan.” maklum gadis tersebut tanpa diminta.

“Mungkin ada muslihat di sebaliknya.” komen si pengasuh tadi.

“Mungkin juga sebab ianya dimiliki oleh Nizaruddin Bukhary atau Enbi. Dia seorang multi jutawan. Tapi mungkin juga beliau jujur dan ikhlas.” balas gadis tersebut. Matanya kini tertancap kembali pada teleholo.

“Cik puan belum pernah mencuba ke atas Enbi lagi, kan?” tanya si pengasuh tiba-tiba. Gadis jelita tersebut kelihatan agak tersentak. Matanya kembali terarah kepada pengasuhnya. Bibir mungilnya kemudian mengorak senyuman.

“Semenjak kes pantai buatan di Jelapang dan rumah anak yatim di Gunung Rapat, saya berasakan bahawa Enbi ini sebenarnya seorang yang baik. Jadi tak sampai hati saya nak lakukannya terhadap dia.” jawab gadis tersebut. Pengasuhnya menganggukkan kepala tanda faham. Gadis tersebut mengalihkan pandangannya pula kepada sebuah patung singa yang diperbuat dari batu jed hijau.

“Tan Sri Teng Ah Joo pula memang benar-benar bakhil. Mungkin saya patut minta beliau memberi setiap orang miskin tersebut RM20,000.00 seorang sebelum memulangkan balik barang yang tak berguna ini. Beliau mampu membayar SPMB sampai jutaan Ringgit Malaysia untuk mendapatkannya balik. Apalah sangat RM460,000 sahaja padanya, betul tak mak cik?” ujar gadis tersebut seraya tersenyum nakal.

*****************************************


“Eh, kau dengar tak cerita tentang sebuah syarikat polis yang memberikan perkhidmatan percuma di Ipoh?”

“Percuma? Takkanlah begitu! Pasti ada muslihat,”

“Mungkin mereka ini syarikat polis jenis skim kredit ansuran bulanan agaknya?”

“Tiada bayaran? Ha! Lawak kau semakin bertambah baik, Ekram!”

Berita tentang MetroPolis kini mulai meniti di bibir orang ramai. Sungguhpun ianya sememangnya suatu berita baik, masih ramai yang berasa curiga dan bersikap skeptis tentangnya. Mereka mengambil sikap ‘tunggu dan lihat’ akan sejauh mana kebenaran berita tersebut.

Inspektor Ghanshamdass yang baharu sahaja menyusun beberapa biji botol plastik kitar semula di atas sebuah pangkin kayu sintetik di lapangan sasar menembak kini kembali bergerak menjauhi botol-botol tersebut. Di tangannya masih tergenggam erat risalah MetroPolis yang diletakkan di peti surat rumahnya. Ghanshamdass kini berdiri tegak di sebelah sebuah robot yang lebih tinggi daripadanya. Dua pucuk pistol yang mendiami sarung di sisi kiri dan kanan pinggangnya membuatkan pegawai polis SPMB tersebut kelihatan amat bergaya sekali.

“Rizzo Tujuh, sila membuat kiraan masa aku menembak kesemua enam biji botol di hadapanku.” arah Ghanshamdass sambil memandang ke arah robot tersebut. Beliau kembali membelek risalah MetroPolis tersebut. Tiba-tiba Ghnshamdass mencampakkan risalah tersebut ke udara dan dengan pantas kedua tangannya mencapai pistol lantas menembak ke arah botol-botol tadi. Sepantas itu juga tangannya menyarung kembali pistol-istol tersebut dan segera menangkap risalah yang dilontarkannya ke atas tadi.

“Tuan telah berjaya menembak kesemua enam biji botol dengan catatan masa 1.89 saat.” maklum robot tersebut dengan suara digital yang garau. Ghanshamdass tersenyum. Risalah MetroPolis tersebut masih digenggam dengan erat.

*****************************************


Enbi baharu sahaja selesai melaksanakan urusan penjualan kad dagangan koleksi Batman cetakan edisi terakhir. Selepas itu siri komik Batman telah ditamatkan atas sebab depresi ekonomi yang sangat teruk di Amerika. Tujuh keping kad edisi kromium telah berjaya dijual dengan harga RM15,000.00 merupakan suatu urusniaga yang sangat lumayan. Namun Enbi bercadang untuk menggunakan keuntungan tersebut bagi menampung kos syarikat MetroPolis Enterprise yang baharu ditubuhkan. Sekurang-kurangnya perbelanjaan selama enam bulan telahpun sedia ada mengikut pengiraan bakhilnya.

Nazrul pula baharu sahaja selesai membuat imbangan duga akaun Bank Enbi Sdn. Bhd. bagi bulan ini. Beliau menguap panjang. Cermin mata yang hodoh itu dileraikan dari wajah kacaknya untuk menggenyeh matanya yang berair. Beliau kemudian mangambil telefon mudah alihnya untuk menghantar pesanan ringkas kepada Suraya, klien pertama MetroPolis. Nazrul kemudiannya melemparkan pandangan ke luar pintu balai. Bibirnya menguntum senyuman. Wajah jelita Suraya kini menghiasi cepu fikiran bersama angan-angannya.

Catherine pula masih berada di restorannya. Sambil menguruskan pesanan pelanggan yang lewat bersarapan, beliau sempat mengerling ke arah jam tangannya. Hampir pukul 10.00 pagi. Pelanggan-pelanggan telah mula menyesakkan ruang restorannya semenjak jam 7.00 pagi tadi. Catherine segera memaklumkan rancangan yang dibuatnya semalam kepada ibunya. Rancangan tersebut ialah beliau mahu turut serta menyertai Enbi membuat siasatan di Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat yang mereka nampak semalam. Ibunya pula mulalah berkicau meleteri Catherine. Beliau daripada awal lagi tidak bersetuju dengan keputusan anaknya menyertai MetroPolis. Ibunya sedar bahawa Catherine menyertai MetroPolis semata-mata kerana perasaannya terhadap Enbi. Beliau bimbang anaknya akan terjebak dalam obsesi Enbi.

Enbi telahpun turun dari tingkat dua, iaitu lokasi baru kedai kad dagangannya. Beliau bercadang untuk melawat Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat : Jabatan Remaja Bermasalah hari ini. Dari jauh kelihatan Catherine berlari-lari anak ke arah balai.

“Betulkah kau tidak mahu mengikut kami?” Pertanyaan tersebut ditujukan ke atas Nazrul. Adiknya yang sedang duduk di bahagian kaunter aduan menggelengkan kepala.

“Malas. Saya mahu menunggu di sini. Manalah tahu kalau-kalau ada orang lain mahu membuat aduan.” balas Nazrul. Enbi tersengih sinis.

“Kau berharap agar Suraya datang lagilah, ya? Budak ini, tidak padan langsung dengan cermin mata yang hodoh! Boleh tahan juga sikap angaumu!” Kata-kata Enbi kepada adiknya itu lebih berupa sindiran. Nazrul cuma mencebik tetapi enggan membalas sindiran tersebut. Catherine telahpun tegak di hadapan mereka.

“Hai Enbi! Hai Nazrul!” tegurnya dengan ceria.

“Hai kak Catnerine!” ucap Nazrul sebagai membalas teguran tadi.

“Nampaknya kita berdua sahaja yang akan pergi ke Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat, Cat!” maklum Enbi tanpa membalas teguran tadi.

“Siapa kata? Saya pun hendak mengikut sama!” Sekonyong-konyongnya suatu suara mencelah di sisi mereka. Semua mata spontan teralih ke arah suara tersebut. Rupa-rupanya Ren Fairuz telahpun muncul di balai tersebut tanpa disedari.

“Bila pula dia ini datang? Senyap-senyap sahaja masuk ke sini macam lipas.” rungut Nazrul. Ren Fairuz tergelak mendengarnya.

“Itulah, berangan lagi! Orang datang pun tidak sedar.” leter imam muda tersebut pula.

“Yang itu, apa?” tanya Enbi seraya menunding ke arah air kotak yang dipegang oleh Ren Fairuz. Imam muda tersebut tunduk merenung tangannya yang memegang kemas air kotak perisa teh bunga kekwa.

“Ini dikira upah untuk menemani kamu berdualah.” hujah Ren Fairuz dengan bernasnya.

“Bila pula kami mengupah ustaz untuk menemani kami?” pertikai Enbi.

“Ala, anggaplah ia sebagai amal jariah untuk imam muda yang baik hati.” hujah Ren Fairuz pula.

“Amal jariah kepala otak kau! Memang dasar lipas yang suka mencuri!” tempelak Nazrul dengan kasar. Enbi menunding jari ke arah Nazrul membuat isyarat supaya tidak berlaku biadap terhadap Ren Fairuz.

“Baiklah, tapi ustaz mesti menemani kami sehingga ke petang hari.” saran Enbi yang lebih berupa kepada arahan. Ren Fairuz mengangguk setuju.

“Abang ngah; aku pun nak ikutlah!” Tiba-tiba Nazrul mengubah fikiran.

“Pulak! Ada-ada saja kau ini.” rungut Enbi. Nampaknya beliau terpaksa mengunci balai polisnya yang baharu sahaja dibuka.

Mercedes Enbi telahpun tiba ke Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat: Jabatan Remaja Bermasalah. Kehadiran mereka disambut dengan pandangan curiga oleh beberapa orang remaja yang sedang melepak di luar. Wajah mereka begitu dingin dan bengis; persis samseng jalanan. Enbi dan Catherine berasa agak cuak; namun mereka tetap memberanikan diri melangkah masuk ke perkarangan bangunan tersebut. Nazrul pula sibuk memandang sekeliling bangunan yang agak usang tersebut.

“Kenapa kamu semua tidak ke sekolah? Itulah sebabnya kamu semua gagal di dalam peperiksaan.” Tiba-tiba suara Ren Fairuz memecah suasana tegang tadi. Namun ianya langsung tidak membantu. Enbi segera berpaling dan menekup mulut imam muda tersebut.

“Ustaz; jaga mulut sikit. Tak balik kita nanti.” tegur Enbi. Catherine yang juga sedang memandang Ren Fairuz menganggukkan kepala tanda bersependapat dengan Enbi. Imam muda tersebut segera mengangguk faham.

Seorang remaja yang agak matang wajahnya menjemput mereka untuk duduk di bilik menunggu yang disediakan. Sungguhpun bilik tersebut agak kecil, namun hiasan dalamannya begitu menarik sekali. Malah penghawa dingin yang dipasang disembunyikan dengan begitu baik sekali di sebalik rimbunan pokok buluh Jepun.

Catherine begitu tertarik hati melihatkan dewan latihan seni mempertahankan diri yang boleh ditinjau melalui tingkap besar di bilik tersebut. Darah mudanya turut bergolak melihatkan ketangkasan dan kepantasan para remaja yang sedang berlatih wushu di situ.

Seketika kemudian, beberapa orang dewasa keluar dari bangunan tersebut seolah-olah menyambut kedatangan mereka. Susuk tubuh mereka rata-ratanya tegap dan nampak lasak. Namun air muka mereka tidaklah sebengis dan sedingin remaja-remaja tadi. Salah seorang daripada mereka segera menghulurkan dulu tangannya untuk bersalam.

“Selamat datang. Apa khabar? Saya Donald,” Lelaki tersebut memperkenalkan diri.

“Duck?” Tiba-tiba sahaja Ren Fairuz mencelah. Belum sempat beliau ketawa dengan lawaknya sendiri, belakang Ren Fairuz ditumbuk oleh Catherine dan Nazrul secara serentak. Imam muda yang bacar mulut tadi mengaduh kesakitan. Kartun watak-watak Disney masih kekal dan popular hingga kini. Donald dan para pengiringnya turut ketawa.

“Entah berapa kali saya pernah diusik dengan gurauan sedemikian.” ujarnya dengan sopan; tanda tidak berkecil hati dengan pertanyaan Ren Fairuz tadi. Orang-orang lain yang menemani Donald tadi turut menghulurkan salam mereka seraya memperkenalkan diri. Rupa-rupanya mereka adalah tenaga pengajar dan mentor kepada para remaja yang bermasalah.

“Kami daripada MetroPolis.” maklum Enbi dengan sopan.

“MetroPolis? Ah! Syarikat polis baru yang tidak mengenakan caj perkhidmatan itukah?” tanya seorang daripada tenaga pengajar tersebut. Beliau telah memperkenalkan dirinya sebagai Duali tadi.

“Ya! Itulah kami. Memang benar kami tidak mengenakan sebarang caj perkhidmatan. Tiada apa-apa helah tersembunyi,” jawab Enbi.

“Habis itu; apa yang saudara dapat daripada semua ini?” tanya Donald. Tonasinya jelas menduga Enbi.

“Sama seperti apa yang saudara semua dapat bila berkhidmat di Pusat Khidmat Komuniti Masyarakat ini.” jawab Enbi kembali. Donald ketawa dengan senang hati. Namun matanya tertancap ke mata Enbi yang juga sedang merenung dalam ke matanya.

Mereka memiliki pandangan yang serupa : berilmu dan penuh kecurigaan.- Bersambung -
No comments: