Sunday, March 15, 2009

Emo Hero Bab 37

Emo Hero Bab 37


“Eh! Jangan la takut. I meant you no harm. I just nak tanya aje.” Pujukan Andrew si ceti haram merangkap along merangkap bos kongsi gelap gagal menenangkan tubuhku yang kian menggeletar. Malah Adrina juga turut menyelinap di belakangku dan memegang kedua belah lenganku dengan kemas. Time macam ini la aku berharap menjadi sehebat Chang Ho Nam. Pasti diorang menggigil sampai ke bulu ari-ari. Tapi sayangnya aku ni cuma budak law yang biasa. Kurang-kurang kalau jadi lawyer, boleh la aku mengancam diorang dengan perkataan “see you in court.”

“So macam mana? You tau di mana dia?” Andrew mengulangi soalannya tadi. Tak ada jawapan objektif A, B, C, D ke? Aku ada bawak dadu dalam poket nih…

“See you in court!” jawabku. Oro! Sekali lagi mulutku mengaktifkan sahsiah lampiasku. Mata Andrew terbeliak besar. Harapnya jangan la keluar laser. Harapnya jangan la keluar laser…

“Eh! Jangan la begitu! Kan I kata I hanya mau tanya saja? Lagipun famili you setiap bulan dah bayar hutang Adry pada I. Buat apa I nak buat apa-apa pada you pulak?” perjelas Andrew untuk meyakinkanku. Eheh! Tak sangka menjadi ancaman pulak kata-kataku tadi. Mungkin dia fikir aku sebagai law student banyak berkawan dengan polis gamaknya. Shabbash Inspektor Sahaaab!

“Okay. Okay.” balasku. Chewah! Kononnya dapat mengawal keadaan la tu!

“You nama siapa?” tanya Andrew.

“Akmal.” balasku pendek.

“Okey, Akmal. Begini… I dapat tau abang you si Adry mungkin telah join geng untuk buat aktiviti tak baik. I takut polis akan tangkap dia dan relate pulak dengan group I. I cuma jalankan bisnes pinjaman saja. Yang lain I tak campur. So, I tak mau nama group I terlibat sekali. You faham, kan?” ujarnya dengan panjang lebar. Aku mengangguk.

“Tapi aku tak pernah sekalipun jumpa budak jahanam tu. Sorry.” ujarku pula. Aku mengambil keputusan untuk berbohong kerana tidak mempercayai cerita Andrew. Sungguhpun aku membenci abang sulungku itu, namun dia tetap keluargaku dan aku wajib melindunginya dari sebarang marabahaya. Andrew tersenyum. Mungkin beliau dapat membaca isi hatiku itu. Beliau segera menyeluk kocek seluarnya dan mengeluarkan sebuah kotak besi kecil. Beliau membuka kotak tersebut dengan cermat dan mengeluarkan sekeping kad di dalamnya. Kad tersebut dihulurkan kepadaku.

“Tolong call I kalau you jumpa dia, okay? I’m not bluffing. Abang you memang involved dalam perkara tak baik. Chow!” Andrew segera meninggalkan kami berdua.

“Waa… Arip berani betullah!” puji Adrina setelah kelibat Andrew semakin mengecil. Yalah berani. Dia tak tau hampir nak berterabur ‘wee-wee’ aku tadi dek ketakutan.

“Tak adalah.” balasku pendek. Aku segera merenyuk dan membuang kad milik Andrew ke lantai sebaik sahaja kelibat mereka bertiga hilang dari pandangan kami.

“Arip dah habis wee-wee mesti tunggu Rina, tau? Rina takut laa…” pinta Adrina dengan nada separa merayu.

“Okey… Don’t worry… Saya janji. Biarpun Rina berak batu dalam toilet tu sampai dua jam, tetap akan kutunggu!” balasku dengan nada melawak. Adrina mencebik masam. Namun kali ini beliau tidak mencubitku seperti selalu. Perbuatannya itu sedikit sebanyak membuatkanku berasa seolah-olah telah kehilangannya. Ianya cukup membuatkanku tidak selesa dan gelisah.

***********************************************
“Abang sulung saya tu memang sangat memalukan. Dia suka buat bisnes entah apa-apa dan kemudian meminjam pulak dengan along untuk dibuat modal. Dulu dia dah buat sekali. Bila along tu nak kutip hutang, pandai pulak dia menyorok entah ke mana. Along tu cari famili saya dan bini dia pulaklah lepas tu. Jenuh la adik-beradik saya jerah-jerih mencari duit untuk membayar hutangnya.” Aku mula menceritakan kisahku kepada Adrina selepas beliau dalam perjalanan ke kafeteria. Gadis itu tidak memberikan sebarang respons. Mungkin beliau ingin mendengarnya sehingga habis.

“Bila abang sulung saya muncul balik dalam keluarga kami, dia senang-senang aje menceraikan bininya. Walhal Kak Long tu siang malam mencari duit untuk membayar hutangnya itu. Alasannya ialah sebab dia tak mampu nak jadi suami yang baik. Sebenarnya Abang Lang saya dapat tahu yang dia dah berkahwin dengan GRO mana entah kat Siam.” Aku kembali menyambung cerita. Adrina masih berdiam diri.

“Abang Lang punyalah marah. Mula-mula mereka berdua bertengkar. Lepas tu memaki hamun pulak. Akhirnya bergumpal di atas tanah. Nasib baik mak dan abah saya berjaya menghentikannya dengan cepat. Kalau tak mau ada yang cedera parah atau mati. Abang Lang cukup sakit hati bila mak dan abah saya memihak kat abang sulung. Jadi dia terus putuskan hubungan adik-beradiknya dengan abang sulung.” Adrina menggeleng-gelengkan kepala mendengar sambungan ceritaku itu.

“Tak lama lepas tu, abang sulung saya buat balik perangai lamanya. Kali ni hutangnya dah semakin banyak. Dekat seratus ribu. Abah saya terpaksa menjual tanah kelapa sawit dua ekarnya untuk membayar hutang abang sulung. Adik-beradik saya, kecuali saya terpaksa berjerah-jerih sekali lagi membayar hutangnya kepada along.” Aku meloloskan keluhan berat sebaik sahaja selesai bercerita.

“Abang Lang Arip macam mana?” tanya Adrina.

“Dia pun bayar juga. Dia tak sampai hati. Jadi saya aje sebenarnya yang sangat bencikan abang sulung saya tu. Saya memang betul-betul berharap dia mati aje.” perjelasku. Adrina menggelengkan kepala.

“Tak baik Arip cakap begitu.” komen Adrina.

“Rina, dia seorang aje dah buat keluarga saya menderita selama bertahun-tahun. Saya tak sanggup tengok mak, abah dan adik-beradik saya yang lain hidup susah menanggung manusia tak guna macam tu. Jadi kan lebih baik kalau dia mati saja?” ujarku. Adrina sekali lagi menggelengkan kepala.

“Rina tak suka Arip cakap begitu. Arip orang yang baik. Arip tak patut berfikiran begitu. Arip boleh maafkan Rina. Tentu Arip boleh maafkan abang Arip tu juga.” ujar Adrina. Aku terdiam seketika. Kepalaku spontan tertunduk.

“Tengoklah.” balasku akhirnya.

“That’s the spirit! Ah! Itu dia Nizam dan Wadi.” ujar Adrina. Aku mengangkat kepala. Sayup-sayup aku melihat kedua orang sahabatku itu melambai-lambai ke arah kami.

“Jom. Join kami minum.” pelawaku. Adrina mengangguk sambil tersenyum. Tiba-tiba tangan kanannya mencapai tangan kiriku. Kami berpimpin tangan melangkah bersama ke arah kafeteria.

***************************************************
“Arip tak cakap pun!” Wadi menzahirkan perasaan tidak puas hatinya tatkala mengetahui bahawa Adrina akan berhijrah ke Milan tidak lama lagi. Kami berempat begitu santai sekali melepak di kafeteria bagaikan anak ayam yang kehilangan ibunya. Hmm… macam tak betul aje bunyinya!

“Aku nak Adrina sendiri bagitau kat korang.” perjelasku membela diri.

“Wadi dan Nizam pihak kedua yang tau. Lepas ni baru Rina bagitau kat semua orang.” maklum Adrina pula.

“Kenapa kami dapat layanan special pulak?” pertikai Nizam. Hmm… malam ni kalau aku makan nasi goreng ayam special tentu tak mati celik nanti.

“Sebab Wadi dan Nizam pun orang yang istimewa di hati Rina.” jawab Adrina dengan nada bergurau.

“Yalah tu. Mengada-ngada!” balas Nizam. Adrina tertawa. Sedikitpun tidak berkecil hati. Kalau aku, mau batang Nibong terpacak kat kepala budak Sarawak ni.

“Aku fikir lebih baik la korang berdua berdamai.” saranku sambil memandang ke arah Nizam dan Adrina. Nizam bungkam. Adrina masih tersenyum.

“Sebenarnya aku bukannya bergaduh dengan Adrina pun.” maklum Nizam.

“Habis tu, kenapa selalu buat muka tupai kena sula bila setiap kali berjumpa dengan Rina?” tanyaku. Adrina mengangguk tanda menyetujuiku.

“Aku takut… Aku takut Adrina menganiyai kau lagi. Jadi aku tak mahu terlalu rapat sangat dengan Adrina.” jawab Nizam. Aku bangun lalu memeluk kepala Nizam.

“Sayang jugaaak kau kat aku, ya?” komenku. Adrina dan Wadi tertawa.

“Tentulah! Kau ni sahabat aku. Tapi kau tu yang bodoh tak sedar!” balas Nizam dengan agak kasar. Biasalah orang lelaki. Kami mana boleh tunjukkan sangat perasaan ikatan persahabatan dengan serius!

“Rina dah jadi baik dah. Wallahi Rina tak akan menganiayai Arip atau mana-mana lelaki lagi. Rina pun dah tak pergi clubbing, dah tak minum, dah tak pakai seksi-seksi…” ujar Adrina.

“Kau ‘minum’, Rina?” tanya Wadi. Adrina yang baharu tersedar akan kesilapannya segera menoleh ke arahku.

“Arip tak cerita rupa-rupanya!” ujarnya kepadaku. Aku menggelengkan kepala.

“Saya tak mahu membuka aib Rina.” ujarku. Adrina terpaku seketika. Kemudian beliau memberikan senyuman yang sangat manis kepadaku.

“Rina dulu memang minum arak. Sekarang tak dah. Rina dulu solat pun tak tahu. Sekarang Rina dah boleh solat 5 waktu. Rina juga dah masuk kelas membaca Al-Quran.” ujarnya lagi. Jelas pada mataku perasaan kekaguman yang terlakar pada wajah Wadi dan Nizam. Tiba-tiba Nizam menghulurkan tangannya ke arah Adrina.

“Truce.” ujarnya. Maknanya beliau ingin berdamai dengan Adrina. Gadis tersebut segera menyambut salaman Nizam.

“Truce.” ujarnya juga. Kami serentak tertawa. Entah kenapa, aku pun tak tahu. Dah berjangkit dengan penyakit iklan kat tv gamaknya.

“Adrina, kau memang dah banyak berubah. Jadi semakin baik. Tentu bertuah sesiapa saja yang menjadi suami kau nanti.” komen Wadi seraya memandang ke arahku. Pundek ayam! Nak memerli aku la tu!

“Ye ke? Tapi Arip tak rasa pun macam tu. Tu sebab dia tak mau terima Rina sampai sekarang.” ujar Adrina seraya tertawa. Mereka semua tertawa. Aku saja yang tidak.

“Kau ni memang bodoh la, Arip.” kritik Nizam pula.

“Barua lu, Nizam! Kenapa pulak kau memihak kat Rina?” bentakku. Mereka bertiga tertawa semakin kuat.

“Kan aku dah berdamai dengan Rina? Apa salahnya aku sokong dia?” tempelak Nizam seraya menyambung tawa. Wadi dan Adrina juga masih tertawa. Aii… menyesal aku damaikan diorang bertiga…

- Bersambung -

3 comments:

Sirah said...

mcm someone akan mati je kat ending

reza said...

am back....hehehe...uiks along mana plak dah masuk dlm citer nieh...alahaii..ada laa adegan parang memarang kang....

kucing_gile said...

rasenye tak mati kot...saje nak suspens citer nih..taudah..
huhu...
ingatkan die ade along je...alang pon ade jugak..acik,ude ngan ucu takde ke...huhu...