Saturday, October 25, 2008

Emo Hero Bab 25

Emo Hero Bab 25




Hari yang kutunggu telah tiba!

“Betul la diorang tak kisah Rina ikut. Serius. Tengok muka saya ni. Serius, kan?” Begitulah balasanku terhadap kesangsian Adrina untuk menyertai kami semua pergi berlibur di SAVOIR-FAIRE. Sambil tu aku membuat mimik muka Cikgu Azizan Hashim (guru disiplinku) di zaman mudanya.

“Entah apa-apa muka serius Arip!” komen Adrina seraya tertawa. Aku nak ikut tertawa. Tapi kang rasa macam angkuh pulak mentertawakan lawak sendiri. Ingat sudarra-sudarraku sekalian… Keangkuhan itu hanya milik Allah sahaja.

“Arip paksa diorang, ya?” telah Adrina dengan nada nakal kanak-kanak Ribena.

“Mana ada paksa!” tingkahku dengan gaya yang mampu membuatkan sapi berasa terancam nyawanya.

“Habis? Guna undue influence, ya?” telah Adrina lagi. Undue influence atau ‘pengaruh tak wajar’ adalah satu lagi bentuk paksaan yang rendah sikit tarafnya dari paksaan tapi masih dianggap salah di sisi undang-undang.

“Saya gunakan hujah yang sangat dahsyat lagi mengagumkan sehingga diorang tak dapat membantah lagi.” jawabku untuk mematikan telahan-telahan negatif Adrina. Minah ni pernah eksiden dan terima darah O negatif ke?

“Ha! Angkuh betul jawapan! Ingat Rip, keangkuhan hak Allah saja, tau?” tegur Adrina dengan senyuman mengusik. Oro? Dia sebut benda yang aku fikirkan dalam kepala? Seekers! Aku musti menghubungi kumpulan Seekers. Boss diorang namanya Meet Uncle Hussain, kan?

“Astaghfirullah! Betui cakap kamu tu Rina. Makin alim halalan toyyiban kamu ni ya? Nampak gayanya kamu layak untuk menyertai kumpulan nasyid Mawwadah sekarang. Yang merah itu sagaaa…” usikku seraya menyanyikan lagu nasyid old school. Kami berdua tertawa berdekah-dekah. Buruk sungguh rupanya bila awek nan jelita ketawa terbahak-bahak sampai nampak taik tekak. Adrina kemudiannya mencebikkan muka dan mencubit lengan kananku dengan agak keras.

“Oik! Sakit la, pandai!” omelku. Kini giliran sahabatku itu pula mentertawakanku. Aku yang naik bengang cuba untuk mencubit lengannya kembali namun Adrina mengelak-ngelak sambil tertawa dan kemudiannya menjerit.

“Syy!!! Jangan la jerit! Kang orang ingat aku nak buat benda tak baik kat kamu pulak!” rungutku. Adrina tertawa riang kerana berasakan dirinya telah menang glassware. Eleh, aku pun bukannya betul-betul nak cubit kamu. Buat batal air wuduk aku aje.

“Oro? Bukan ke Arip ada lunch date dengan Shaleen kejap lagi ni?” Adrina mengutarakan pertanyaan yang spontan menaikkan kening Ziana Zainku. Aku menganggukkan kepala.

“Hm.” jawabku dengan serba-salah. Selalunya Adrina akan pulang ke rumahnya pada hari Sabtu. Tapi oleh kerana aku mahu mendesaknya untuk clubbing bersamaku malam ini, maka beliau terpaksa bermalam di hostel selepas kuliah terakhir pada hari Jumaat. Pun begitu aku telah berjanji untuk menemaninya bersarapan pagi pada hari Sabtu. Namun aku terpaksa memaklumkan kepada Adrina bahawa aku mempunyai janji temu dengan Shaleen.

“Pergilah bersiap. Have a good time. No… Have a GREAT time, okay?” ujar Adrina yang menandakan janji temu kami telahpun berakhir. Beliau memaniskan wajahnya dengan senyuman. Namun ternyata masih jelas secalit perasaan suramnya terpapar pada wajah ayu tersebut.

********************************************************************
Beberapa jam kemudian…


“Makanan di sini sangat sedap!” Aku tersenyum mendengarkan komen Shaleen. Pastilah mak cik Brutal tersenyum ganas mendengarkan pujian tersebut. Sebenarnya aku agak tak la sedap sampai menjilat kaki. Tapi nampaknya nyonya ni bersungguh-sungguh benar menyantapnya. Ni kalau sumbat dalam ISA ni pun pasti tak komplen bila masa makan.

“Betullah kot?” balasku dengan ragu-ragu. Tiba-tiba Shaleen menghulurkan sudunya yang diisi dengan nasi goreng. Aku tergamam sambil memerhatikan sudu tersebut. Hmm… sudu baharu. Mana boleh dibuat ibu duit!

“Cuba leee…” pujuknya. Nak tergelak aku mendengarkan cara beliau berkata ‘leee’ tadi. Namun hatiku agak berdebar kerana gadis di hadapanku ini mahu menyuapkan makanan ke mulutku. Dengan agak ragu-ragu aku menyuakan muka dan membuka mulut. Shaleen dengan cermat menyuakan sudu tersebut ke dalam mulutku. Jantungku semakin keras debarannya.

“Sedap dak?” tanya Shaleen.

“Hm. Boleh laa…” jawabku. Sebenarnya sedap. Sedap disuap dengan sebegitu rupa oleh gadis pujaan hatiku.

“Boleh laa…” ajuk Shaleen seraya tertawa. Aku juga tertawa. Nasib baik laaa aku syok kat kau, amoi. Jadi terpaksa la aku pendamkan aura bunuhku buat waktu ini.

“Pelik la bunyi kau cakap Melayu.” komenku.

“I have to learn until it’s perfect. Arif tolong leee Leen cakap betul-betul.” maklumnya. Aku sekali lagi rasa nak tergelak dengan perkataan ‘leee’nya itu. Macam bomoh Siam tengah menurun nombor Sports Toto.

“Maca mana kalau nak cakap ‘I love you’ in Malay?” tanya Shaleen tiba-tiba.

“Saya cintakan awak la!” jawabku dengan sambil lewa. Pun begitu hatiku tetap terusik dengan pertanyaan tersebut.

“No! Bukan simple macam itu. Romantik. Maca mana mao kata dengan romantik?” tanyanya lagi.

“Ni apahal pulak ni? Selalunya orang lelaki yang bersusah-payah nak cari cara romantik untuk kata I love you.” rungutku dalam keadaan ingin tahu.

“Leen nak kasitau girlfriend Leen. Dia orang Melayu. Tentu dia suka.” jawabnya. Oo… nak bagitau kaum seGomorrah dengannya ke! Ceh! Aku ajar kang kira untuk mendorong diorang buat maksiat la!

“Leen ni memang versi Nizam dalam kategori playboy leee…” ujarku dalam nada mengusik. Shaleen tertawa. Tapi memang ya pun. Dah berapa kali dia tukar girlfriend setakat ni.

“Asshole! Kacau orang lagi, neh?” Dah mula keluar putik bunga mencarutnya dah. Suka sangat mencarut! Aku kena la tanya beras jenama apa yang dia makan supaya aku tak belikan untuk anak-anak aku kelak. Hmm… mungkin anak-anak ‘kami’ kot? Yiahaha!!! Merah ah muka aku ni!

“Please! Please! Pretty please! Arip cakap la macam mana nak kasitau kita sayang orang cara romantik.” Kedua tanganku yang berada di atas meja digenggam dengan erat oleh Shaleen.

“Oih! Oih! Apa ni, Shaleen!” tegurku. Amoi ni sekali lagi dengan gaya selamba membuat perkara semberono di hadapan orang awam. Cakap sekuat-kuatnya pulak tu. Seperti yang kuduga, beberapa pasang mata yang mengenaliku mula menaruh minat ke atas situasi yang sedang berlaku ini.

“Leen tamau lepas! Cakap dahulu, bersenang-senang kemudian!” ujarnya. Aku tertawa, yang mana kemudiannya turut disusuli dengan tawa manja Shaleen.

“Ni mana pulak kamu belajar cakap macam Karam Singh Walia ni?” usikku. Shaleen kembali menyambung tawanya.

“Kasitau la Leen! Pleaaaaseee… Tolooooong…” rayunya. Tanganku masih lagi digenggam dengan erat. Sebenarnya mudah aje aku nak melepaskan diri. Tapi jangan harap la aku nak berbuat begitu!

“Okey! Dengar ni… Saya berasa sangat bertuah kerana ditakdirkan bertemu dengan awak… mengenali awak… menyayangi dan akhirnya mencintai awak… dan kalaulah ianya membuatkan saya menderita, maka ianya adalah lebih baik dari saya hidup bahagia tanpa merasai cinta yang sebegitu rupa.” ungkapku. Buat seketika kami hanya mendiamkan diri tanpa sebarang komen.

“Hooh… Shit, Arif! You’re… Wow… That’s… That’s really… wow…” Nampaknya Shaleen juga kehilangan kata-katanya. Itupun sempat juga mencarut tu!

“Heh! Baru kau tau! Ini Arif the new guy from da block, you dig?” ujarku ala-ala mat Negro hip-hop masuk ke Malaysia tanpa permit. Sebenarnya aku pun berasa segan juga sebab mengungkapkan kata-kata yang sedemikian rupa. Jadi cepat-cepat aku buat cool hip-hop agar tak dapat dikesani oleh gadis yang masih kucintai.

“Mamang betul romantik.” puji Shaleen.

“Aku hanya sebut saja. Ia datang dari hati.” balasku merendah diri. Tiba-tiba Shaleen bangun dan terus menghadiahkan ciuman di pipi kananku.

“Kamu sekali lagi laaa buat hal, amoi oiii….” keluhku. Kini sahih semua mata yang berada di kafeteria tersebut menghalakan fokus ke arah kami.

“Sapa-sapa yang cakap bagitu romantik… mmm… mamang patut dicium oleh seorang gadis yang dengar dia cakap begitu.” ujar Shaleen. Aku terkaku. Gadis tersebut terus-menerus menatapku dengan senyuman manisnya.

“Thanks…” ucapku.

“No. Thank YOU. Sekarang ajar Leen cara cakap macam tu tadi, okay? Leen nak tulis.” ujarnya seraya menggeledah beg sandangnya yang dibawa bersama. Aku hanya tersenyum melihatkan telatahnya. Gadis ni benar-benar membuatkanku bahagia tadi. Tapi aku juga turut menderita dalam masa yang sama.


- Bersambung -



6 comments:

Eddie said...

wow...1st ! 1st!
hehehe
... tak sangke dah sampai 25 plak tetibe

afandi said...

seriously,this is a good story....congrats to the writer....mmg tak dinafikan u punya bakat dalam bidang penulisan...this story mmg x bosan dari awal sampai la nie....congrats once again.

Tengku Wong said...

Pok: baru saya nak seru.. supaya kembalikan semula juara bertahan mencarut sedunia tu.. she's sexy bila mencarut,..syok kat Shaleen la pulak.

sis qaseh: Cuti Raya Hindu ke? kali ni kita geng ok.

Hatikusirah: sirah..sirah, you minat sapa?

jejaka kacak said...

best gila...habis satu balang muruku aku melantak smbil bca cerita nami...binawe punya awek aku, shaleen (p.s. jangan marah ya arep,awek hg awek aku juga),orang tngah feeling jiwang dia p mencarut plak...haha..weldone la nami ;O)..good job

QasehNuryz said...

hooo shaleen..ingtkan dh insaf..dia bley plak nk buat the 'i love u assemble' versi romantic malay kat gf dia..cheh;(

tengku wong..dh puas cuti..orais kita geng! calet sket;)
kjap syok kt rina,kejap shaleen..amik 2-2 lah.

Sirah said...

tengku wong: minat sape??hmm..dlm citer ni ke??rasanya hero2nye kot..huhuhu